Březnové výstavy na Moravě: videohry devadesátek či kraslice minulého století

Březnové výstavy na Moravě: videohry devadesátek či kraslice minulého století 

Velikonoce nás sice čekají až ke konci března, naladit se na ně ale můžete předem na výstavě kraslic ve znojemském muzeu. V Břeclavi najdete expozici věnovanou dnes téměř archaickým počítačovým hrám, které si zde můžete i vyzkoušet.

1. Historické kraslice

Pět generací rodiny Bělíkovy maluje kraslice již od konce 19. století. Téměř sedm set těchto kraslic si můžete prohlédnout po celý březen na výstavě v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Kromě toho zde najdete lidové kroje, keramiku a dobové fotografie přibližující místní tradice. V rámci doprovodného programu se koná několik velikonočních dílen a pro nejmenší komentovaná prohlídka výstavy. Více zde.

2. Retro videohry

Fanoušci počítačových her by si neměli nechat ujít výstavu RetrogamingMuzeu Pod vodárnou v Břeclavi, která přibližuje vývoj výpočetní techniky a her od jejich začátků až po 90. léta. Navštívit zde můžete „pařanské doupě“ s historickými i moderními počítači a s herním automatem, kde si zahrajete kultovního Pac-Mana, Prince of Persia nebo Space Invaders. Více zde.

3. Světlo a stín v obrazech

Rodák z Vrbna pod Pradědem Miroslav Hlinka ve své grafické tvorbě nejčastěji používá techniku tzv. mezzotinty, která se již v novověku používala za účelem šerosvitu. Pracuje také s linorytem, díky němuž mají jeho díla ironický nádech. Umělec se inspiruje především antickými náměty, které přetváří s prvky symbolismu. Aktuálně jeho díla hostí Eagle Gallery v Šumperku. Více zde.

4. Zajímavosti zámku v Hranicích

Zámek v Hranicích letos oslaví dvacet let od rozsáhlé rekonstrukce. Na výstavě v Gotickém sále Staré Radnice uspořádané ke kulatému výročí se dozvíte zajímavosti z jeho historie, spatříte unikátní fotografie a obrazy zámku nebo třeba vzácné kachle, které byly během rekonstrukce nalezeny, či instalaci zámeckého pokoje. Více zde.

5. Pohádkové knižní ilustrace

Školačka Kristýnka, Tamarín a pomeranč nebo Skřítci školkovníčci. Všechny tyto dětské knížky jsou spojeny se jménem ilustrátorky Magdy Veverkové. Její počiny v knižní produkci i akvarelové malby naleznete na výstavě Obrázky nejen z pohádky, která se koná na Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. 16. března vám zde sama autorka prozradí, jak vzniká obrázková knížka pro děti. Více zde.

6. Geometrická abstrakce mladého autora

Věty – takový nese název současná výstava mladého malíře a sochaře Josefa MladějovskéhoGalerii Sýpka ve Valašském Meziříčí. Navzdory poměrně nízkému věku prošel tento umělec značným vývojem. V počátcích kolorista se postupně přeorientoval na suprematistické kompozice, zredukoval barevnost na minimum a došel k jednoduchým geometrickým tvarům. Více zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!