Program Colours of Ostrava zpestří extravagantní Grace Jones

Program Colours of Ostrava zpestří extravagantní Grace Jones  

Letní hudební festivaly pomalu kompletují seznam svých účinkujících a z rukávů tahají poslední jména headlinerů. I festival Colours of Ostrava přidává další hvězdu. Stala se jí extravagantní jamajská zpěvačka Grace Jones.

Grace Jones vystoupí poprvé nejen na festivalu Colours of Ostrava, který proběhne v industriálním areálu Dolních Vítkovic v termínu od 18. do 21. června, ale bude to zároveň i její česká premiéra. V programu se přidá k interpretům, jako jsou Jessie J, London Grammar, Joss Stone, George Ezra, Beth Ditto, Paul Kalkbrenner, Aurora, HVOB, Cigarettes After Sex či Future Islands

Se zpěvačkou, herečkou i modelkou Grace Jones se pojí mnoho přívlastků - hédonická královna, ikona queer, umělecká múza Andy Warhola i Helmuta Newtona a jedna z vůbec nejprovokativnějších žen 20. století. Devětašedesátiletá zpěvačka dodnes dokáže připravit show, při níž se tají dech. “Grace Jones jsem viděla loni na španělském festivalu Primavera. Bylo to neuvěřitelné vystoupení - někde na pomezí koncertu a šamanského rituálu plného nejrůznějších bizarních kostýmů, ale zároveň skvělé hudby,” vysvětlila svůj výběr ředitelka Colours Zlata Holušová. 

Zvukové inovace, provokativní texty a neohrožené experimenty jsou tím, co definuje její hudbu. “Nežiji v minulosti. Nostalgie mě nezajímá. Žiji v přítomnosti a dívám se dopředu, do budoucnosti,” vysvětluje zpěvačka, která dokázala přejít z pozice disko královny k nové vlně, funky i reggae. Dokáže zazpívat skladby Iggyho Popa i francouzský šanson. Na svém kontě má spolupráci s Davidem Gilmourem, Trickym, Trevorem Hornem i Davidem Bowiem. Inspirací se stala pro Annie Lennox i Rihannu. Lady Gaga o ní prohlásila: “Je jako můj osobní Ježíš.” 

Grace Jones vydala svou debutovou desku Portfolio v roce 1977. V současné době má na svém kontě již deset studiových alb. Poslední vyšlo v roce 2008 s názvem Hurricane. Není to ale jen hudba, co jí vyneslo do obecného podvědomí, ale také mnoho kontroverzí. Třeba do francouzského parlamentu nakráčela spolu s kamarádkami jako umělecký artefakt jen s kostěným náramkem okolo krku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!