Bardzo Fajný Festival nabídne předpremiéru filmu o van Goghovi i polské speciality

Bardzo Fajný Festival nabídne předpremiéru filmu o van Goghovi i polské speciality 

Čtvrtý ročník festivalu svěžích polských filmů a kultury se v pražském Biu Oko uskuteční od 23. do 25. listopadu. Uvede předpremiéru snímku S láskou Vincent a další tři filmy z polské produkce, výstavu Neznámé polské hrdinky nebo ukázky polské kuchyně.

Celovečerní snímek S láskou Vincent režisérky Doroty Kobiely, který se bude v letenském kině promítat v pátek 24. listopadu večer, vznikal převážně v polských ateliérech a byl jako první na světě natočen speciální metodou – animací originálních olejomaleb v kombinaci s hraným filmem.

Přes sto malířů a animátorů z celého světa vytvořilo téměř 67 tisíc olejomaleb podle 94 původních van Goghových děl. Podle tvůrců by rozložené olejomalby dokázaly pokrýt celý Manhattan nebo Londýn.

Příběh nahlíží do tajemných okolností smrti umělce, který ještě šest týdnů před smrtí psal v dopisech, že se cítí dobře a je klidný. Scénář k filmu vznikl na základě 800 van Goghových dopisů, které psal svému bratru Theovi.

Pohádky i překlady polských knih

Bardzo fajný festival svěžího polského filmu a kultury letos nabídne 4 celovečerní filmy z nejnovější polské produkce, nové krátké filmy z polského regionu Podlesí, pohádkové pásmo s Myškou a výtvarně-filmový workshop pro děti, vyšívací dílnu pro dospělé, nové české překlady polských knih a po celé tři dny i polské laskominy.

Tento ročník zahájí 23. listopadu v 17 hodin vernisáž výstavy Neznámé polské hrdinky spojená s kulinářským překvapením. Výstava připravená ve spolupráci s Polským institutem v Praze představí odbojné polské ženy a jejich životní příběhy z doby, která ještě neznala slovo feminismus.

Bardzo fajný filmový program otevře v 18 hodin kolekce nových krátkých filmů ze severovýchodu Polska. Tamější úspěšný projekt Filmové Podlesí útočí! bělostockého kulturního centra popularizuje nezávislý film a představuje jak začínající tvůrce, tak etablované filmaře. Na zahajovací večer pozvání přijali tvůrci projektu, se kterými bude po skončení projekce následovat tlumočená diskuze.

Foto: archiv Bardzo Fajný Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Na festivalu se můžete těšit na polské delikatesy. Zdroj: archiv Bardzo Fajný FestivalFoto: V sobotu se bude promítat loňský snímek Marie Curie. Zdroj: archiv Bardzo Fajný Festival
 

Mohlo by se ti líbit...

Bio Oko nabízí i další akce

Místo konání: Kino Bio Oko

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!