Volání netvora: Příběh ze života, o smrti

Volání netvora: Příběh ze života, o smrti80%

Když je ve filmu hlavní hrdina školního věku a dostane se do kontaktu s jakoukoli nadpřirozenou existencí - ať už jen ve své hlavě či "reálnou" - většinou je to proto, že potřebuje pomoc. Nejinak to je i v případě Conora O'Malleyho, který si však toho, že potřebuje pomoc, není vědom. Vyžádaná pomoc náleží jeho nemocné matce.

Na počátku filmu se poněkud zmateně setkáváme nejprve se samostatným podivínem Conorem (Lewis MacDougall), poté i s jeho násilnickými spolužáky, jeho milující matkou, která dokáže udělat z nejobyčejnějších momentů tajemná a zábavná dobrodružství (Felicity Jones), se stromovým netvorem (Liam Neeson) a se zvláštní tvrdou a nepříjemnou ženou, z níž se po nějaké době vyklube Conorova babička (Sigourney Weaver).

Zatímco většina interakcí působí na diváka jako z nějakého depresivního tragického dramatu, interakce Conora s netvorem do toho všeho absolutně nezapadají. Conor je sice stále vzdorovitým puberťákem, který se existencí monstra nenechá rozhodit, neváhá se mu vzepřít a opovrhovat jeho pomocí, netvorův svět je však jakousi knihou obsahující několik vizuálně neskutečně přitažlivých pohádek, odboček od hlavního děje. Liam Neeson, fungující z pozice stromového netvora jako vypravěč v těchto příbězích, posouvá svým hlasem úžasné výtvarné zpracování ještě na úplně jinou úroveň kouzelnosti.

Mimo přestávky pro netvorovo vyprávění, v němž má malý Conor najít poučení použitelná pro svou vlastní životní situaci, je děj filmu skutečně depresivním náhledem do života malé britské rodiny. Conor s matkou mají svůj vlastní uzavřený svět, do něhož svým způsobem patří i netvor; babička, spolužáci či Conorův otec (Toby Kebbell) jsou jakýmisi negativními narušujícími silami zvenčí. Později se však jejich vliv mění, některé tyto síly mizí a jiné se stávají tak nějak z nouze vlastně přátelskými. Součástí netvorových poučení je totiž i samotný fakt, že nikdo není jen čistě dobrý nebo zlý, vždy je více způsobů, jak lze situaci pojmout, a to lze na postavy ve filmu jako takovém skvěle aplikovat.

Snímek se zabývá hned několika ne úplně jednoduchými tématy, nebo se jich alespoň dotýká. Věnuje se tématu smrti z pohledu nejbližšího okolí umírajícího - tomu, jak je potřeba si vážit času a využívat ho, dokud se nevyčerpá, a v případě, že k tomu dojde dříve, než jsme očekávali, je potřeba se s tím smířit, protože nic víc stejně nesvedeme. Věnuje se tématu citového vztahu k věcem a vybíjení si hněvu jejich ničením. Dotýká se i tématu bolestivé pravdy, za kterou se stydíme a cítíme, že bychom měli být potrestáni, ačkoliv jsou naše pocity zcela oprávněné a naše sobeckost je vlastně pudem sebezáchovy. A šlo by pokračovat dál a dál.

Zatímco primárně vidíme pohádkový svět původně kresleného, nyní reálného stromového netvora, ve skutečnosti se skrz něj díváme na bolestivou realitu chlapce v nelehké životní situaci. Jakožto téměř teenager je vidět, že Conor vše prožívá silněji než dospělí, nebo si se svými city ví méně rady. Jeho puberťácký vzdor (ještě zesílený o to, že když máte doma matku s rakovinou, kdeco vám projde) může některým divákům lézt mírně na nervy. Je však nedílnou součástí toho, jak by v reálu asi podobné citové vypořádávání se s bolestí probíhalo.

Volání netvora: Příběh života je smutným a přesto krásným pohledem na to, jak nelítostný někdy život je a jak je někdy nadlidsky těžké ho pochopit. Pokud máte rádi kteréhokoli z hlavních herců, nebudete zhlédnutí filmu litovat, vydávají ze sebe totiž úplné maximum. Výtvarné pojetí filmu z pohledu umělecky nadaného syna malířky je navíc upřímně asi tou nejmilejší verzí obálky, do níž bylo možné tento těžký, smutný příběh plný poučení zabalit.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Volání netvora: Příběh života

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!