Profesor Langdon opět na scéně! Inferno se však předchozím brownovským thrillerům nevyrovná

Profesor Langdon opět na scéně! Inferno se však předchozím brownovským thrillerům nevyrovná60%

Profesor Robert Langdon se opět vrátil na filmová plátna. Tentokrát ve snímku Inferno natočeném podle stejnojmenné knihy Davida Browna. V něm režisér Ron Howard již potřetí zavádí diváky do světa symbolů a hádanek. Ten však tentokrát postrádá mystičnost, hlubší zápletku i zajímavé charaktery.

Robert Langdon (Tom Hanks) se probouzí v nemocničním pokoji s příšernou bolestí hlavy. Mladá doktorka Sienna (Felicity Jones) mu vysvětluje, že byl vážně zraněn na čele, což mu způsobilo výpadek paměti. Není si tak schopen vybavit, jak se dostal z Cambridge do Florencie. A ještě překvapenější je, když do nemocnice vtrhne ozbrojená žena, která se ho pokusí zabít. Tak startuje již třetí filmové dobrodružství oblíbeného symbologa, na jehož konci ho čeká hrozba v podobě nebezpečného viru, který by měl vyhladit více než polovinu populace.

I přestože si knižní předloha vysloužila rozporuplné reakce, snímek by udělal určitě lépe, kdyby se jí více držel. Kdo knihu četl, nemůže být především se závěrem spokojen. Režisér Ron Howard se tentokrát věnoval zbytečně detailně hned dvěma milostným linkám, zapomněl ale již na lepší propracování postav. Z „knižní“ intelektuálky Sienny, jejíž osobnost formovaly deprese i hrůzný zážitek při její dobrovolnické činnosti, se ve filmu stává zamilovaná bláznivka a taktikářka. Podobného ošizení se dočkaly i další postavy, mezi nimi i hlavní záporák Bertrand Zobrist (Ben Foster).

Ani samotný příběh není komplikovaný a plný symbolů tak, jak jsou diváci u brownovských filmů zvyklí. Hrdinové získávají vodítka velmi snadno, žádný „wau efekt“ se nekoná a Dante, podle části jehož Božské komedie je celý snímek pojmenovaný, v něm příliš velký prostor také nedostává. Naopak zcela zbytečně se řeší vztah Sienny se Zobristem i Langdona se šéfkou Světové zdravotnické organizace Elizabeth Siskeyovou (Sidse Babett Knudsen). Otázkou je, proč je potřeba klást ve filmu takový důraz na věci, kterým se kniha věnuje jen v náznacích. Místa se pak nedostává daleko podstatnějším věcem – třeba povaze nebezpečného viru.

Na druhou stranu Inferno určitě zaujme úžasnými záběry i zajímavou prací s kamerou. Velkou roli hraje ve snímku krásná Florencie i romantické Benátky. Záběry přelidněných ulic a budov pak vyvolávají stísněný pocit, který koresponduje s tvrzením Zobrista. Velmi slibné je také herecké obsazení, které však bohužel nedostává dostatečný prostor. Škoda je to především v případě Omara Sy i Irrfana Khana, který roli ředitele tajemného Konsorcia pojal s velkou lehkostí a nadhledem.

Dvouhodinový snímek tak rozhodně příliš nenadchne. Nicméně ale ani nenudí, děj poměrně odsýpá a Tom Hanks je opět jako profesor Langdon vynikající. Po Šifře mistra Leonarda a Andělech a démonech je však nutné říci, že si ten výrazněji nejslabší kousek nechal režisér až na konec trilogie. Nepomohl mu ani soundtrack od Hanse Zimmera, který nebyl v Infernu zdaleka tak dechberoucí, jak je u mistra filmové hudby zvykem. 

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Inferno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!