Star Trek zůstává chloubou sci-fi žánru, je líbivým mixem pro všechny

Star Trek zůstává chloubou sci-fi žánru, je líbivým mixem pro všechny80%

Třetí mise v novodobé historii Enterprise se pod taktovkou Justina Lina vydává do neprobádaných hlubin vesmíru. Jinak ale snímek s podtitulem Do neznáma hraje na osvědčené jistoty: smělou akci, přiměřenou dávku humoru a Spockův um v sociální interakci.

S pohonem kultu slavné hvězdné lodi z původního seriálu do kin dorazil třetí díl nejnovější ságy z hlubokého vesmíru. Restart, za který je zodpovědný především režisér J.J. Abrams, si našel své diváky z řad fanoušků původního díla i nové obdivovatele. U.S.S. Enterprise stále žije a baví na stříbrném plátně hlavně díky úctě k předloze, chemii hlavních postav a nespoutané akci. To vše jsou totiž předpoklady k privilegovanému místu mezi špičkami současné sci-fi.

Posádka hvězdné lodi U.S.S. Enterprise se po několikaměsíční misi dostává na centrální vesmírnou stanici. Kapitán Kirk (Chris Pine) i jeho pravá ruka, vulkánec Spock (Zachary Quinto), řeší dilemata osobních i profesních životů. Než ale dospějí k rozhodnutí, vydávají se na zdánlivě jednoduchou záchranou misi v nezmapovaném koutu vesmíru. Netuší však, že letí do pasti záhadnému nepříteli, který je hrozbou nejen pro Enterprise, ale i celou Federaci.

Sympatické složení posádky je již tradičně základem dalšího povedeného sequelu. Simon Pegg (Scotty) se svým typickým humorem zapsal ve třetím Star Treku i do scénáře a je to znát. Minulé díly určitě nebyly skoupé na hlášky či reference, ale i díky temnějšímu ději zůstaly v bezpečném odstupu (hlavně druhé pokračování Do temnoty). Více odlehčenější střih Star Treku sluší a každá postava v něm má pořádnou porci prostoru. 

Zatímco Kirk a Spock řeší palčivé otázky budoucnosti, následující mise na ně přirozeně odpovídá. Vše dává smysl a snímek má svižné tempo, které se zastaví na hranici příjemných dvou hodin. Hudba Michaela Giacchina vkusně kombinuje starý seriálový motiv s dramatickými tóny ve všudypřítomné akci. Té je opravdu požehnaně a ve spojení s hudbou vrcholí především začátkem finále, ve kterém se centrální stanice brání náletům nepřítele. Film Do neznáma skutečně útočí nejvíc svojí druhou polovinou, ale to je součástí přirozené gradace děje, nikoliv výtkou pomalejší první části. Krásně si také hraje s efekty i jejich načasováním, takže divákovi přijde věrný i teleport na loď. 

Hlavní záporák není tak výrazný jako Cumberbatchův Khan, ale Idris Elba je snesitelným vůdcem nepřátelské ofenzivy. I když je prakticky k nepoznání. O to víc potom vynikají členové posádky; průvodkyně Jaylah a nejvíc samozřejmě pan Spock se svým praktickým řešením každé situace. Jako nostalgický bonus potom působí časté odkazy na původní dílo. Na fotografiích, v hudbě i smutným cameem Leonarda Nimoye. Společně s ním vzdává povedený Star Trek hold i mladé herecké hvězdě, která odcestovala do hlubokého vesmíru příliš brzy. Anton Yelchin má ještě několik filmů v postprodukci, ale jeho nejslavnější rolí zůstane důstojník Chekov z lodi U.S.S. Enterprise. Malý odznáček na prsou je symbolem neupadající chlouby filmového Star Treku, stejně jako Yelchinova odkazu dalším, nejen hereckým generacím.

"Captain on the bridge!"

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Star Trek: Do neznáma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!