Den nezávislosti: Nový útok odvrátil zkázu Země nejkýčovitější podívanou za dlouhou dobu

Den nezávislosti: Nový útok odvrátil zkázu Země nejkýčovitější podívanou za dlouhou dobu50%

První díl byl akční, neotřelý, vtipný a především patriotický. Pokračování o dvacet let později navázalo, své úsilí však pro diváky zdvojnásobilo pouze ve dvou z předešlých čtyř bodů. Nadsazený patriotismus ale spíše odpuzuje a akci střídá vehementní destrukce planety.

Ukázky na snímek gigantického formátu křižují kina již nějakou dobu a mnozí diváci, hlavně fanoušci prvního dílu, tak dostali slinu na pořádnou porci emzáků, akce a vtipu. V zaoceánských zemích není pro americký patriotismus příliš místa, ale budiž, i v něm se do jisté míry zobrazuje to, co v ukázkách a filmu zaznívá snad na desetkrát – „Bez boje se nevzdáme!“ S takovými očekáváními šel do kina snad každý z nás. Na nenásilně vtipem proložený příběh ale rovnou zapomeňte. Některé srandy se povedly, ale bylo jich málo. Jediné, v čem snad Den nezávislosti: Nový útok uspěl, byla skutečně vypečená nálož mimozemšťanů a gigantická destrukce.

Film se v ději situuje přesně do doby dvaceti let po první mimozemské invazi na Zemi. Kapitán Steven Hiller (Will Smith) položil život při testování mimozemské technologie kombinované s pozemskou při vývoji nových zbraní a stíhaček, jeho odkaz se však přenesl na syna Dylana (Jessie T. Usher), který hrdě pokračuje v otcových stopách. Jeho kolega a přítel James Morrison (Liam Hemsworth) po incidentu při tréninku skončil na Měsíci, kde se formuje další ze zástupů hybridních technologických obrazů Země, přičemž této divizi velí rada světových národů v čele s generálem Adamsem (William Fichtner) a prezidentkou Spojených států Lanfordovou (Sela Ward).

David Levinson (Jeff Goldblum) mezitím zkoumá pozůstatky mimozemské mateřské lodi na Zemi a bývalý prezident Whitmore (Bill Pullman) odpočívá zdevastovaný stranou všeho pouze se svou dcerou, bývalou pilotkou a současnou snoubenkou Morrisona Patricií Whitmorovou (Maika Monroe). Mateřská loď na Zemi se ale probouzí k životu, účastníci dvacet let staré invaze mají záhadné vidiny, u Měsíce se objevuje neznámá loď, a tak je jasné, že na Den nezávislosti přichází odveta.

Pokračování sází na jistotu, ale...

První Den nezávislosti si získal četné fanoušky mimo jiné také tím, že vcelku plynule sleduje a spojuje příběhové linie sobě naprosto neznámých lidí, kteří se nakonec spojí a zažehnají neodvratitelnou zkázu. Režisér Roland Emmerich proto i tentokrát sleduje stejný vzorec, který při opomenutí několika příliš očividných náhod docela i funguje. Nový útok by se totiž rozhodně nemohl vrátit bez Davidova otce Juliuse (Judd Hirsch). Je ale poněkud nespravedlivé, že on ve své drobné výletní loďce přežije brutální přistání těžební lodi mimozemšťanů, která srovná se zemí pětinu zeměkoule. A k autobusu plnému dětí se ještě dostaneme.

Klišé, kam se podíváš

V tomto momentě, jestli ne dřív, začíná pokračování apokalyptického snímku dostávat nádech lehce kýčovitého poutače nenáročného obecenstva béčkových filmů. Možná můžeme přičíst také snahu tvůrců zapojit tentokrát do jinak čistě amerického snímku celý svět, k čemuž vytvořili radu světových národů, obsadili několik Číňanů, jednoho Afričana, slisovali Japonsko, Británii nebo Francii. Nakonec ale všechna rozhodnutí, patriotické hlášky a důležité proslovy patří Američanům, a jejich počet je nyní skutečně až dechberoucí. Kýčovitým se tak stává i neuvěřitelně zveličený patriotismus, přidat můžeme Juliuse s jeho nástupem, autobusem plným dětí, který nemůže chybět stejně jako roztomilý pes, dvojitá past, mačetami ozbrojený nevrlý bouchač a překvapivá zručnost se střelnými zbraněmi jinak naprosto pacifistických a ustrašených lidí.

Dvouhodinovou stopáž filmu tak ze dvou třetin každý spíš protrpí. Vesměs se ani nedá zachytit za žádného z hrdinů, který by diváka eskapádou přehnaných absurdit protáhl. Žádná z postav totiž až do jakžtakž akčního finále nedostane pořádný prostor. Nakonec si tak svoji tvrďáckou hlášku řekne úplně každý, stejně tak si každý sejme svého mimozemšťana, na vzdor invazi pak výjimky i pomočí zem nebo přijdou o oba rodiče. Běžně takové věci dostáváme v tuctech jiných filmů, tak proč je všechny nedostat naráz tady. Jestli by někomu přišel tento výčet málo, ve filmu rozhodně několik kousků přidáte. Druhému Dnu nezávislosti a Rolandu Emmerichovi se ale musí nechat alespoň to, že snad nikdo jiný ve filmu nikdy nezobrazil tak rozsáhlou celosvětovou destrukci, jak se to povedlo právě zde. Tahle byla totiž skutečně větší než ta poslední. Eiffelova věž ale přežila, jako vždy, takže žádné strachy. 

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Den nezávislosti: Nový útok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!