Poslední lovec čarodějnic: Diesel a dvě hodiny obrany proti černé magii

Poslední lovec čarodějnic: Diesel a dvě hodiny obrany proti černé magii60%

Magie, pořádný zástup čarodějnic a šikovný námět. Přidejte k tomu Vin Diesela a pár rozporuplných pocitů… Co dostanete? Posledního lovce čarodějnic, zní správná odpověď! Do kin právě přichází jeden z dlouho očekávaných filmů letošního roku, pyšnící se mimo jiné i přívlastkem fantasy, tudíž v něm nemůže chybět ani pořádná dávka čar a kouzel. Mohou snad ona za to, že i z kina vycházíme ještě poněkud rozčarovaní?

Lidé mají různé problémy. Pokud i mezi ty vaše patří démoni, mor a temná zaklínadla, pak za tím vším možná stojí čarodějnice a vy potřebujete někoho, kdo s nimi zatočí, chytře, nemilosrdně a jednou provždy. Přesně takový je (nebo alespoň má být) i lovec čarodějnic Kaulder aka Vin Diesel, jež tentokrát upustil od rychlých aut a namísto toho se pouští do boje se samotnou královnou čarodějnic a jejími přisluhovači. Pomáhá mu při tom jeho dlouholetý společník Dolan (Michael Caine), který je však hned na začátku zavražděn. Před hlavním hrdinou tak stojí nelehký úkol; musí pomstít přítele a jednou provždy se vypořádat s temnou královnou, která opět nabývá na síle.

Kde ani kouzla nepomohou…

Pokud jste se nad obsazením podivovali ještě před samotným uvedením filmu, věřte, že jste v tom nebyli sami. Vin Diesel a fantasy? Po zhlédnutí filmu se nelze ubránit dojmu, že pochybnosti byly spíše na místě. Strojené dialogy nedokázalo zachránit několik trefných hlášek v průběhu filmu a celkový dojem nevylepší ani strom plný gumových medvídků nebo „selfíčka“ čarodějky Chloe, ztvárněnou mladou Rose Leslie (ta se proslavila rolí Ygritte ve Hře o trůny i svou legendární hláškou „You know nothing, Jon Snow“, zde jí však dost možná potká podobný osud jako Milu Kunis v posledním snímku bratří Wachovských) Někdy zkrátka mohou být i ženské půvaby málo.

Zklamání je o to větší, vezmeme-li v úvahu, že námět je v některých ohledech opravdu zdařilý a při lepším zpracování by se z něj dalo vytěžit mnohem víc! Kouzelnický tribunál pro čarodějnice nebo nesmrtelnost, kterou byl Kaulder před osmi sty lety proklet, to jsou jen střípky, na nichž by se dalo stavět (nejen ve filmu, i v počítačových hrách by to mohl základ pro dost zajímavý příběh). Nic takového se však nekoná a nakonec sledujeme hrdinu, který se ohání brokovnicí a „wolverinovskou“ regeneraci, kvůli které však na rozdíl od mutanta nemusel přetrpět zásahy radiací ani dopování adamantiem v utajené laboratoři.

Ve filmu si zahrál také již zmiňovaný Michael Caine, který si zase jednou střihnul roli zkušeného rádce (podobně jako v Nolanově Dark Knightovi), a pokud zrovna neleží v truhle, kritizuje moderní dobu a užívání iPadů. Roli zde získal i Elijah Wood, zatímco však v Pánovi prstenů se k němu upínají naděje celé Středozemě, zde je jeho úloha nepatrná a kromě (i tak málo pochopitelného) zvratu na konci by se bez něj divák obešel. Samotný Vin Diesel sice nezapře své charisma a drsňáckým hlasem i ledovým pohledem se perfektně hodí do Rychle a zběsile, méně však do fantasy žánru.

Uznání si na druhé straně zaslouží soundtrack, na němž má zásluhu Steve Jablonsky, i speciální efekty, jimiž se nešetřilo. Rozpočet filmu (90 milionů dolarů) nakonec mluví za vše.

Stačí to však? Dle mého názoru je to v dnešní době poněkud málo. A vzhledem k nevyužitým možnostem, které původní příběh nabízel, na závěr nutno říci, že Poslední lovec čarodějnic byl nemalým zklamáním. Hodnocení: 60 %.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Poslední lovec čarodějnic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!