Festival Ostrava Kamera Oko uvede v české premiéře snímek Rodinný film

Festival Ostrava Kamera Oko uvede v české premiéře snímek Rodinný film  

Pro všechny milovníky filmů již brzy odstartuje sedmý ročník Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko. Těšit se mohou nejen na kvalitní filmy, ale také na několik českých premiér, zajímavé hosty a výjimečnou atmosféru. Program startuje již 25. září a potrvá celý týden.

Festival Ostrava Kamera Oko letos nabídne zbrusu nové festivalové centrum s dvousálovým kinem Cineport v areálu Dolu Hlubina. Na filmy však budou moci návštěvníci zavítat i do ostravských kin Minikino, Art a Luna. Kromě toho festival zavítá i do kina Vlast ve Frýdku-Místku, havířovského kina Centrum či kina Kopřivnice. Slavnostní zahájení akce proběhne v kině Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Doprovodný program se odehraje v ostravské Staré Aréně.

Festivalové filmy jsou rozděleny do několika sekcí. Nejočekávanější snímky se nachází v Oficiálním výběru, soutěžní sekci, ze které bude mezinárodní porota v čele s norským kameramanem Philipem Ogaardem vybírat vítěze festivalu. O ocenění se bude ucházet celkem šest filmů, mezi nimiž je letos i český zástupce – Rodinný film od slovinského režiséra Olma Omerzu s Karlem Rodenem, Martinem Pechlátem a Jenovéfou Bokovou v hlavních rolích. Ostrava ho uvede těsně po světové premiéře na festivalu v San Sebastianu.

Festival si připravil tento rok jednu specialitu pro všechny fanoušky skandinávských filmů. Součástí tohoto ročníku bude totiž velká profilová přehlídka současné norské kinematografie Polární záře nad Ostrava Kamera Oko. Její součástí bude nejen promítání celovečerních i krátkometrážních snímků, ale také diskuse s tvůrci. Chybět samozřejmě nebudou ani tradiční festivalové sekce jako je Krátkometrážní soutěž či Encore, která nabídne mimo jiné i několik předpremiér – například rumunské drama Aferim! či brazilský dokumentární snímek Grey City.

Sekce Works in Progress nabídne čtyři připravované filmy i ještě nedokončený dokumentární snímek Kamera akce Broumov od Ondřeje Provazníka. Příznivce sportu pak určitě potěší sekce Zaostřeno na sport. Na festival i letos dorazí hosté z celého světa. Mezi nimi nebude chybět americká dokumentaristka a filmová historička Alexis Krasilovsky, která zde osobně představí i pokřtí film a knihu Ženy za kamerou.

Akreditaci na celý festival seženete za 400 korun. Sehnat ji můžete online na oficiálních stránkách festivalu, na pokladnách ostravských kin a v informačních centrech Elektra a Svinov. Pokud ale chcete zajít jen na několik málo snímků, můžete využít i jednotlivé vstupenky, které seženete v pokladně kina, kde se daný film promítá. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!