FUTURE SHORTS 2015: Celosvětový festival znovu v Brně!

FUTURE SHORTS 2015: Celosvětový festival znovu v Brně! 

Festival krátkých filmů, na němž se každoročně promítají snímky mladých a nadějných režisérů, zamířil opět do Brna. A stejně jako v minulých letech jej hostil také proslulý brněnský klub Fléda. O přízeň diváků se tak ucházelo celkem devět snímků z nejrůznějších zemí celého světa, rozhodně nezůstalo jen u Evropy. Na co všechno jste se tedy tentokrát mohli těšit?

Projekt Future Shorts vznikl před více jak deseti lety v Londýně a za tu dobu prošel na své cestě řadou proměn. Nyní patří k největším (pop-up) festivalům na světě, který si klade za cíl objevovat nové talenty bez ohledu na státní, náboženskou či politickou příslušnost a dát jim tím možnost prosadit se ve světě filmu. Vlastní promítání měl tak oblíbený festival již v 90 zemích a ve více jak 300 městech, mezi nimiž nechybí ani Brno. Právě zde po osmé hodině odstartoval „filmový maraton“ krátkých snímků z nejrůznějších koutů světa (konkrétně z Jihoafrické republiky, Japonska, Irska, Kanady, Izraele, Velké Británie a Švédska). A protože součásti programu byla i anketa, zůstalo na divácích, aby v silné konkurenci vybrali právě oni ten nejlepší!

Na následujícím odkaze (http://www.futureshortsbrno.cz/) naleznete celý večerní program, včetně detailů k jednotlivým filmům, které jsou mimochodem volně dostupné na internetu. Zhlédnout je tak může opravdu každý a sám posoudit, komu by nakonec přidělil svůj hlas. Rozhodně to však nebude jednoduché rozhodnutí – pokud měly totiž snímky něco společného, pak to bylo velmi kvalitní provedení (a v mnoha případech i originální námět). Rád bych nyní zmínil alespoň tři z nich, které si dovolím pokládat za vůbec nejzajímavější.

THE LAST DAYS OF PETER BERGMANN

Tento snímek nás „seznamuje“ s dodnes nevyřešenou záhadou Petera Bergmanna, tajemného muže, který se v roce 2009 nakrátko ubytoval v jednom z hotelů ve městě Sligo (Irsko). Zde však popis jeho osoby končí, neboť krátce nato jej našli mrtvého na nedaleké pláži. I přes rozsáhlé vyšetřování se policii dodnes nepodařilo zjistit, odkud pocházel nebo kým vlastně byl (jeho jméno nenašli vyšetřovatelé v žádné databázi a bylo proto prohlášeno za smyšlené). Jednu z největších záhad moderní doby nám ve svém díle povedeně přibližuje C. Cassidy. To je k dispozici zde:

SUBCONSCIOUS PASSWORD

Stalo se vám někdy, že vás osloví někdo, na jehož jméno si nemůžete vzpomenout? Co v takové chvíli dělat? Můžete se zkrátka jménu dotyčného vyhnout nebo se jednoduše omluvit a přiznat, že jste jej zapomněli. Ale můžete se taky vydat na spletitou cestu ve vaší vlastní hlavě a dopátrat se odpovědi. Pro tuto možnost se rozhodl i režisér Ch. Landreth, ve kterém se vtipnou formou rozhodl ukázat, čím prochází váš mozek, když si prostě nemůžete vzpomenout!

INSTEAD OF ABRACADABRA

Přestože na výsledky ankety stále ještě čekáme, není pochyb o tom, že právě snímek P. Eklunda bude v žebříčku úspěšnosti aspirovat na nejvyšší příčky (za vše mluví i to, že byl nominován na Oscara v kategorii „Best short film“). A co je na něm vlastně tak zajímavého? Je plný čar a kouzel! Mladý kouzelník Tomas si zde totiž předsevzal, že si s pomocí svých triků vydobyde slávu po celém světě. A z „menších neúspěchů“ si proto (na rozdíl od jeho otce) nedělá těžkou hlavu – začátky přeci bývají nejtěžší. Podaří se mu nakonec získat uznání diváků? Legrační podívaná s velmi povedeným hereckým obsazením, kterou si rozhodně nenechte uniknout! Více na:

Tolik o možné trojici nejúspěšnějších filmů. Jak jsem však zmínil výše, ocenění by si nepochybně zasloužily všechny promítnuté snímky a o jejich tvůrcích nepochybně ještě uslyšíme! A jak to vidíte vy? Kterému z nich by podle vašeho hodnocení měla patřit vítězná příčka?

Na závěr je určitě na místě poděkovat pořadatelům za skvělou organizaci celé akce a doufat, že podobných událostí bude do budoucna jen a jen přibývat.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Fléda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!