Hořkosladký Romantický víkend v Divadle Komedie

Hořkosladký Romantický víkend v Divadle Komedie80%

Poněkud znuděný manželský pár hledá vysvobození z věčného kruhu každodenních zklamání a nepříjemností. Znamení: spěchá! A vysvobození přichází – nejromantičtější město na světě poskytuje možná poslední pomoc ve chvíli, kdy skomírající vztah dráždí fantazii leda tak ve věci úkladné vraždy partnera.

Největším strachem zamilovaných je, že se jednou probudí uvězněni v tiché domácnosti stereotypního a nezáživného manželství. To se stalo Alanovi a Bet – páru z Yorkshiru, žijícího v dobrovolném vězení nenaplňujícího svazku. Vstupují na scénu v županech, nešetří otrávenými pohledy a nebojí se dávat najevo znechucení jeden nad druhým i nad sebou samými. Nezaměstnaný Alan se izoluje v komoře, kde marně vzývá uměleckého ducha skrze malířské plátno. Bet prodává boty, tíží ji zmařené sny a nedostatek vzrušení v životě. Jedinou nadějí jsou pro ni soutěže v ženských časopisech, které ji nakonec nečekaně odmění vytouženým výletem do města lásky a umění. Paříž vítá frustrovaný manželský pár s otevřenou náručí.

Pokud máme jen jeden život, proč na sebe nejsme hodní?

Vytržení z každodenní tíživé reality je umocněno pobytem v jiné zemi s odlišným jazykem i zvyky. Vznikají tak často komické situace, způsobené kulturním šokem a strachem (až paranoiou) ze všeho nového a cizího. Manželé se v jednu chvíli k sobě láskyplně vrací a hned v další zas odvrací. Neustále spolu soupeří v humorné přestřelce názorů. Jsou aktéři a zároveň vypravěči svého vlastního příběhu – se svými myšlenkami a pocity se svěřují divákům, jako by si vedli osobní záznam do deníku.

Domnívám se, že vtip může fungovat pouze tehdy, jestliže obsahuje bolestnou pravdu. Pokud se nebudete smát, tak si alespoň popláčete.“ John Godber.

Nejedná se o přelomový námět, jsou tu jen dva ničím výjimeční lidé, životem vyčichlí a topící se ve vztahovém bludném kruhu. Přesto je to hra plná brilantních postřehů a komentářů, které udržují tempo a vtip od začátku do konce. Výborné obsazení Petry Špalkové a Jana Novotného jen podtrhuje celkový dojem.

Romantický víkend (April in Paris) je jedním z nejranějších a zároveň dodnes nejhranějších děl Johna Godbera. Poprvé byla uvedena v roce 1992, kdy si dvojici Alana a Bet zahrál sám Godber se svou ženou. Nyní přichází do Divadla Komedie, pod režií Vojtěcha Štěpánka.

Fotografie: Patrik Borecký

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Divadlo Komedie

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!