Equalizer: Denzel Washington masakruje mafiány v překvapivě dobrém filmu

Equalizer: Denzel Washington masakruje mafiány v překvapivě dobrém filmu70%

Máte problém s dotěrnými gangstery, kteří vás chtějí zalít do betonu nebo rozkrájet? Pak je tu McCall – muž bez minulosti s elitním výcvikem, který umí podobné obtíže vyřešit. Alespoň tedy v novém snímku, aspirujícím na "akčňák" roku.

McCall, v podání Denzela Washingtona, si žije v Bostonu svůj opak amerického snu. Pracuje jako řadový prodejce a skladník v supermarketu pro kutily, který je obdobou našeho OBI nebo Baumaxu. Přestože tato práce není vysněným džobem, ze zpočátku neznámého důvodu vyhovuje tajemnému muži svou nenápadností. Pouze jeho spolupracovníci se mezi sebou občas dohadují o jeho záhadné minulosti, o níž nemluví.

Agent bez slitování

Vše začíná být nad slunce jasnější poté, kdy osamělý McCall potkává v baru prostitutku Teri, kterou si zahrála mladičká Chloe Grace Moretz. Oba nesourodí lidé se svým způsobem spřátelí. Když ruští gangsteři, kteří ji „pasou“, zmlátí kvůli prkotině Teri do bezvědomí a vyhrožují jí smrtí, rozhodne se bývalý člen likvidační jednotky a speciální agent McCall konat.

Začíná bez slitování čistit Boston od gangsterské sítě, která však sahá do mnohem vyšších kruhů, než je zpočátku zřejmé. Co od tohoto – stokrát opakovaného tématu - očekávat?

Režisér se překonal

Kupodivu talentovaný režisér snímku Antoine Fuqua, stejně jako Denzel Washington, v něm dokazují, že rozhodně nepatří do starého železa. Akční snímek se svým pojetím blíží podobným dílům z devadesátých let, která byla nepsanou zlatou érou tohoto „masakroidního“ žánru. Přesto však, a to hned z několika důvodů, vůbec nenudí.

Washington září, sekunduje mu Csoakas

Může za to především velice přesvědčivý herecký výkon zkušeného Denzela Washingtona. Jeho klidné charisma zde funguje stejně perfektně jako v podobně zaměřeném starším snímku Muž v ohni. Jeho postavu zamlklého mstitele mu budete bez okolků věřit, přestože mnoho scén Equalizeru hraničí až s pohádkou. Oscarový herec totiž dokáže i z průměrných filmů vykřesat téměř žánrové perly, což předvedl hned několikrát.

Dobře mu sekundují jak Moretz, která se však ve snímku pouze několikrát mihne, tak především Marton Csoakas v roli slizkého ruského zabijáka. Tento bývalý příslušník Specnaz má na příkaz hlavního ruského bosse vyřešit „McCallův problém“. Obstojně pak hrají i představitelé dalších rolí, včetně českého rodáka Vladimíra Kulicha v roli jednoho z gangsterů.

Kreativní děj a výborná kamera

Vše dobře vyvažuje výborná kamera, která od počátku filmu dovedně vytváří ponuře-mystickou atmosféru snímku, stejně jako povedený hudební doprovod. Velkým překvapením je pak scénář od Richarda Wenka, který je v mnoha momentech inovativní.

Ve chvílích, kdy očekáváte, že se McCall bude s několika ruskými gangstery „honit“ téměř celý film, je strojově přesně zlikviduje během několika vteřin. Stejně bezchybně si poté poradí i v dalších momentech, například během střetnutí se svým hlavním mafiánským rivalem.

V onu chvíli hned nedojde k zatloukání informací na obou stranách nebo naopak drsnému „fightu“, ale přesto oba zúčastnění vědí, na čem jsou. Film vás však dokáže strhnout i v jiných momentech jen díky tomu, že děj často graduje právě tam, kde to většina diváků nebude čekat, a naopak ubírá na tempu ve chvílích, kdy to nečekáte. Režisérovi i scénáristovi je nutno složit poklonu.

Strojově přesný zabiják

Také strojově přesné vraždění hlavní postavy (proto ona přezdívka Equalizer) je poměrně nečekané a dodává snímku mrazivou atmosféru. Nemohu se ubránit dojmu, že tvůrci si z akčního žánru občasnou velkou přehnaností děje dělají legraci, což však filmu neubírá na jeho atraktivitě.

Trochu staromódní kabát snímku je doplněn netradičně pojatými akčními scénami, mezi které patří i povedená závěrečná „vyvražďovačka“ pomocí nejrůznějšího kutilského nářadí. Tu však kazí poněkud velmi tmavá scéna, kde je často problém rozeznat, kdo je kdo.

Nejen pro nadšence akčních snímků

Jedinou větší slabinou velmi kreativního snímku je tak pouze velká přehnanost, kdy McCall občas „kosí“ gangstery až příliš ve velkém, stejně jako závěrečné a zcela zbytečné finále v Rusku. Tyto okolnosti bohužel přibližují jeden z nejlepších akčních snímků roku blíže k průměru.

Přesto, pokud máte rádi starosvětsky laděné akční filmy á la Arnold Schwarzeneger, avšak s kreativnějším dějem, nebo výborného Denzela Washingtona, neměli byste si nové dílko nechat ujít.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Equalizer

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!