Očista: Anarchie: Krvavá road movie (nejen?) pro muže

Očista: Anarchie: Krvavá road movie (nejen?) pro muže60%

Jako zuby motorové pily šílence ze sousedství, který se ještě včera zdál být milým sousedem, se do vás zakousne temná nálada akčního thrilleru s morbidním dějem. Jak se tvůrcům povedla natočit tato „vyvražďovací“ road movie?

Děj snímku přichází s vcelku originálním námětem, který se však poprvé objevil již před rokem v předchozí Očistě. Filmům od stejných tvůrců je společný násilnicky temný děj, ač podkreslený určitou moralistickou pointou.

Vždy jednu březnovou noc v roce je v budoucích Spojených státech dovoleno komukoliv během "očisty“ beztrestně vraždit své soky nebo náhodné kolemjdoucí, aniž by masakrům učinila přítrž policie nebo jiné záchranářské složky.

Násilí podle americké ústavy

Zatímco většina Američanů se během „krvavé“ noci zabarikáduje ve svých domech, menšina si vyřizuje účty s nepřáteli nebo chce dát průchod svým zvrhle krvežíznivým pudům.

Pokračování Očisty, natočené na základě komerčního úspěchu "jedničky", je přeneseno do ulic nočního města plného šílenců, maniaků a „lovců“ lidí. Rozsáhlé městské lokace a větší výpravnost tohoto akčního sequelu od nepříliš známého režiséra Jamese DeMonaca snímku prospěly. Je o něco zábavnější, a kupodivu méně předvídatelný než jeho přechůdce, odehrávající se ve stísněném prostoru obklíčeného domu.

Cesta peklem

V hlavní dějové ose sledujeme snahu pětice lidí o jejich záchranu. Protože všude kolem číhá nebezpečí v podobě bláznů s motorovými pilami, organizovaných gangů nebo střelců s kulomety a puškami, musí tato partička chtě nechtě spolupracovat.

V náhodně vytvořeném týmu je dominantní postavou zkušený seržant, kterého hraje Frank Grillo. Profesionální střelec si chce vyřídit účty s mužem, který srazil autem jeho syna, ale kvůli okolnostem se mu to nedaří. Grillo - známý především z Captain America: Návrat prvního Avengera - v této roli předvádí výkon hodný chvály.

Nesourodá skupina hraje dobře

Hlavní neohrožené postavě dobře sekundují matka s dcerou, které uniknou samozvané „popravčí“ četě, a mladý pár, kterému se během cesty smolně porouchá auto. Přestože se v těchto rolích nedočkáme žádných slavných tváří, i jejich výkony patří k těm lepším. Vyniká především nebojácná matka – herečka Carmen Ejogo.

Cesta ponurým centrem města, kdy chce hlavní postava svou odplatu a ostatní především přežít, vyniká pochmurnou atmosférou, která by se dala krájet. V první polovině filmu navíc i celkem obstojným dějem

Ponurá atmosféra i nečekané pozadí

Noční ulice se zvuky vzdálených výstřelů, výkřiků a sténání jsou vykresleny téměř jako z hororu od klasika žánru Alfreda Hitchcoka, přestože se o horor v případě Očisty rozhodně nejedná. Ikonicky mrazivá, i když poněkud klišovitá, je také scéna v aréně ke konci snímku, připomínající vzdáleně cosi z děje Hunger Games.

Zručně odvedená je i samotná dějová linka, sledující zběsilý úprk hlavní skupiny nepřátelským územím v autě, kde smrt číhá za každým rohem. Zvlášť když se ukáže, že jejich jediným protivníkem nejsou náhodní šílenci, ale někdo mnohem organizovanější a horší!

Proč stále stejná auta?

I přes poněkud odpudivou reklamu na násilí se tak v případě Očisty rozhodně nejedná o prvoplánově hloupou „vyvražďovačku“ jako v případě Pátku třináctého. Ve filmu se dočkáme i jakéhosi podtextu ohledně vražedné síly peněz a moci v nesprávných rukou.

Dojem z nového filmařské počinu však kazí nepříliš povedené dialogy, stejně jako hlušší místa v DeMonacově scénáři. Pro příklad - je až příliš neuvěřitelné, že podle filmu v roce 2023 existuje identická technika jako dnes, stejně jako je málo pravděpodobné až příliš kladně-heroické jednání seržanta v závěru snímku.

Překvapivé poselství kazí konec

Přes povedenou první polovinu je závěr morbidního dílka zbytečně pokažen moralizováním a do předchozího bezuzdného chaosu nezapadajícím koncem. Podivně nelogické je chování i dalších postav krátce před závěrečnými titulky.

Přes mnohé nedostatky však obsahuje toto béčkově-krvelačné „dobrodružství v temných uličkách“ některé části, které ocení příznivci dobrých akčních a katastrofických movies.

Na rozdíl od jedničky, která byla spíš hororově laděným komorním dramatem, má totiž druhý díl příchuť sociální apokalypsy. Aneb varianty na téma co temného se skrývá v mnoha zdánlivě normálních lidech.

Přestože se Očista: Anarchie asi bude líbit mnoha mužům, u většiny žen pro svou místy až zbytečnou krvavost asi pochopení nenajde, stejně jako u obdivovatelů artových snímků. Rozhodně pak není vhodná pro děti. 

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Očista: Anarchie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!