Dokument Cesta do školy příjemně naladí i donutí k zamyšlení

Dokument Cesta do školy příjemně naladí i donutí k zamyšlení70%

Vzdělání. To jediné, co v našich životech skutečně vlastníme. Naši čtyři hrdinové se každý den vydávají na neobyčejně namáhavou a dlouhou cestu. Proč? Chtějí se jednou svobodně rozhodovat a dělat to, po čem touží. O tom pojednává snímek Cesta do školy.

Příběhy dětí

Vezměme si jedenáctiletého Jacksona, který žije s rodinou v Keni. Čas se téměř zastaví, když chlapce sledujete, jak hrabe jámu v písku - pro trochu vody. Jeho život je složen z každodenních rutinních činností. On ale chce více - má odvahu následující ráno vyrazit na cestu do daleké školy, vedoucí nehostinnou savanou. Co tam na něj a mladší sestřičku čeká?

Jedenáctiletý Samuel nemůže chodit, jeho dva bratři ho každé ráno vezou do školy na provizorním vozíku.

,,Minule jsme jeli moc rychle, to proto nás napadly ty krávy!´´

Tahira z Maroka a její dvě kamarádky jdou každý týden přes nelítostné horské stezky do internátní školy. Cesta není snadná, zvlášť když nejmladší rozbolí kotník. Jednou z mála věcí, co s sebou dívky mají, je živý kohout, který po celou dobu lhostejně vykukuje z proutěného košíku.                                              

,,Já už nemůžu.´´

,,Musíme vydržet, když chceme studovat.´´

Naší poslední dvojicí je chlapec Carlito a jeho sestřička. Mají sice koně, stále ale musí každé ráno jet hodinu a půl přes argentinské pláně.

O filmu

Režisér Pascal Plisson se rozhodl natočit snímek, který nám svou nefalšovanou upřímností přibližuje lidi mající úplně jiné hodnoty a žijící v jiných podmínkách, než na jaké jsme zvyklí my. Přesto jejich tváře vypadají kolikrát rozjasněnější, než je obvyklé v naší vyspělé (a takzvaně moderní) společnosti...

Zhodnocení

Zatímco zasazení děje je velmi působivé, stránka dějová by snesla více co do obsahu - postavy by mohly být mnohem barvitější, aby tak vynikla jejich pozoruhodná individualita.

V některých momentech balancuje až na hranici s dokumentárním filmem. Snímek má rozhodně co říct a jako jeden z mála dnes vznikajících, se zabývá aktuálním a skutečným problémem našeho světa.

Film ve vás zanechá takový zvláštní pocit naděje - ať už k tématu, nebo ne.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Cesta do školy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jackson se sestřičkou
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!