Bolek Polívka a jeho Dědictví je zpět

Bolek Polívka a jeho Dědictví je zpět90%

Ve čtvrtek 6. února 2014 přichází do kin pokračování legendárního filmu Dědictví. Tentokrát nese přízvisko Kurva se neříká a opět se můžete těšit na pořádnou porci zábavy.

Ve čtvrtek 6. února 2014 přichází do kin pokračování legendárního filmu Dědictví. Tentokrát nese přízvisko Kurva se neříká a opět se můžete těšit na pořádnou porci zábavy. V roce 1992 přichází režisérka Věra Chytilová s filmem, který překonává veškerá očekávání. Dědictví aneb Kurvahošigutntág v hlavní roli s Bolkem Polívkou je pravou českou komedií, která potrhá bránice všem divákům. Postupem času se stává takřka kultovní a zařadí se po bok jiných nesmrtelných českých komedií.

Nyní v roce 2014 přichází do kin dlouho očekávané pokračování. V hlavní roli uvidíte opět Bohuše v podání Bolka Polívky, který vytvořil i scénář. Na režisérský post se tentokrát postavil zkušený Robert Sedláček, protože paní Chytilová se již nechtěla na filmu podílet. Můžete se těšit na několik starých známých. Další z hlavních rolí získal Arnošt Goldflam, nechybí Dagmar Havlová, Ivana Chýlková či Jiří Pecha. Některé z postav dostali daleko méně prostoru (Miroslav Donutil), některé o něco více. Hudební mistr Karel Gott nesmí chybět a tentokrát na trošku delší chvíli.

Samozřejmě bylo rovněž potřeba doplnit kolektiv a ukázat několik nových tváří. Rozhodně nezklame půvabná Anna Polívková, Jitka Čvančarová či seriózní Karel Heřmánek. Poslední jmenovaný hraje spíše zápornou postavu, která mu upřímně příliš nesedla.

A nyní konečně nastíníme i samotný děj filmu. Začátek se odehrává na pohřbu milované Vlastičky. Bohumilovi přibyl majetek, dcera i kilogramy, ale ubyla jeho životní láska. Při pohřbu se objevuje za rohem „hérečka“ Irenka, ale zůstává ve svém Mercedesu a před koncem odjede. Smuteční hostina se odehrává v Bohušově sídle a účastní se všichni známí z prvního dílu. Nechybí ani dcera a šestiletý vnuk, kterého učí jezdit na koni. Už sedm let se Bohumil nedotkl alkoholu, ale těžká ztráta ho donutí opět sáhnout po flašce. Navíc přicházejí halucinace, které mu připomínají jeho zemřelou Vlastičku.

Pod vlivem alkoholu se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Andělem (Jiří Pecha).

Už z popisu si musíte být jisti, že ani tentokrát nebudete ochuzeni o slušnou porci zábavy. Začátek filmu přináší lehce pochmurnou náladu, ale v průběhu času přichází na řadu mnoho vtipných scén a hlášek. Někoho možná lehce zamrzí menší prostor některých herců, již zmiňovaný Miroslav Donutil si zahraje opravdu krátce. Tento detail Vám přesto nemůže celkový dojem pokazit.

Na tiskové konferenci, která proběhla u příležitosti novinářské premiéry filmu, jsme se dozvěděli několik zajímavostí. Rozpočet filmu se nakonec přiblíží k 25 miliónům. Byly nám rovněž prozrazeny okolnosti okolo smrti Vlastičky. Dagmar Havlová delší dobu nechtěla o svém působení v pokračování Dědictví ani slyšet. Bolka Polívku to natolik rozčílilo, že hned na začátek ji uspořádal pohřeb. Nakonec vše dopadlo dobře a bývalá paní prezidentová si zahraje alespoň ducha.

Natáčení probíhalo například na farmě v Olšanech, na zámku u Sedlčan, v domově seniorů v Pyšelích na Benešovsku, který se pro tento účel proměnil v protialkoholní léčebnu, a v dalších lokacích okolo Prahy a Brna.

Film je určený pro diváky, kteří mají rádi klasickou českou zábavu. Přestože je tentokrát hozena do modernějšího hávu, stále si ponechala své kouzlo. Dědictví aneb Kurva se neříká zřejmě nepřekoná svůj první díl. Rozhodně se ani nepokoušejte je porovnávat. Sami tvůrci na něj nepohlíží jako na pokračování, ale zcela nový projekt. Přesto by měl zaujmout širokou sortu lidí, kteří se nebojí bavit.

Ps: Nenechte se příliš ovlivňovat některými médii. Přestože film zatím dostává od pisálků spíše záporná hodnocení, na jeho novinářské projekci se všichni popadali smíchy za břicho.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Dědictví aneb Kurva se neříká

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!