Festival Francouzského Filmu vol. 16: Zlaté Palmy a skandály

Festival Francouzského Filmu vol. 16: Zlaté Palmy a skandály 

Rok se s rokem sešel, a už zase klepe na dveře festival ve znamení galského kohouta. 16. ročník Festivalu Francouzského Filmu láká diváky především na dlouho očekávané novinky, které brzy půjdou do české distribuce. Letos se můžeme těšit na dva snímky, jež upoutaly pozornost kritiky a veřejnosti na Berlinale: Camille Claudel 1915 s excelentní Charlotte Binoche či historické drama Jeptiška režiséra Guillauma Nicauxe.

Festival odstartuje ve čtvrtek, 21. listopadu, projekcí další významné novinky Jeune et Jolie (do české distribuce vykračující pod názvem „Jen 17“) režiséra Francoise Ozona. Loni byl tento snímek nabídnut na FFF v sekci „Soutěž – výběr české kritiky“ a získal cenu diváků. Není se čemu divit: Ozonovy filmy patří mezi stálice festivalu už od jeho historického začátku, a režisér, který před několika lety Prahu osobně navštívil, je v České republice dobře znám. Tentokrát natočil komorní drama o mladičké Isabelle, která, znuděná banalitou gymnazijního života, se rozhodne prodávat své tělo starším mužům. Letos se předpremiéra odehraje během speciálního večeru (Soirée exceptionnelle) organizovaného Francouzským institutem, kdy po projekci Ozonova snímku vám bude nabídnut k zhlédnutí klenot Luise Buñuela Kráska dne, a to vše za jednotné vstupné.

Pokud jste propásli jeden ze snímků uvedených na letošním Karlovarském festivalu, anebo následně i v kinech České republiky, s největší pravděpodobností je uvidíte v sekci „Filmové hity“. Bude tam Pěna dní od Michela GondryhoAudrey Tautou v hlavní roli, stejně jako Mafiánovi Luca Bessona. Do sekce je zařazen animák o přátelství medvěda s myšákem Erneste et Célestine, který stihl posbírat kupu ocenění a příznivých ohlasů. Další hity z Varů nebo Cannes budou promítány v sekci „Soutěž – výběr české kritiky“. Po boku nominovaného na Zlatou palmu historického dramatu Michael Kohlhaas, ve kterém českému divákovi stále oblíbenější Mads Mikkelsen hovoří francouzsky, se tu představí i u nás méně známý film Chvíle setkání. Byl do sekce zařazen Evou Zaoralovou, a já tento procítěný a lyrický snímek můžu jedině doporučit.

Pokud znáte Yolande Moreauvou pouze jako výraznou komediální herečku ze snímků Na Mamuta nebo Galimatyáš, nechte se překvapit jejím režisérským počinem, dramatem Henri. Valerie Bruni-Tedeschi na rozdíl od Moreauvé je jako režisérka známá už pěknou řádku let, u nás ji ale stále vnímáme především jako sestru Carly Bruni-Sarkozy. Její nejnovější snímek Zámek v Itálii, vybraný do sekce Soutěž Janou Machalickou z Lidových Novin, vás přesvědčí, že Valerie to umí nejenom za, ale i před kamerou, neboť ve svém filmu také zahraje.

Mnozí se na festival těší kvůli skandálnímu snímku Život Adèle, který proslavily nejenom dvě hlavní ceny z letošního ročníku Cannes, ale i přes deset minut dlouhá velice otevřená sexuální scéna mezi hlavními hrdinkami. Film bude promítnut jak v sekci předpremiér, tak i v soutěžní sekci. Navíc, režisérovi Abdellatifu Kachichovi se dostalo zvláštního ocenění ve formě vlastní kategorie. V sekci „Pocta“ uvidíte 5 snímků tohoto režiséra tuniského původu, včetně Zlatým lvem oceněného debutu z roku 2001 Voltairova chyba.

V neposlední řadě sekce „Zvláštní uvedení“ bude zasvěcena u nás stále populárnímu Jeanu-Paulu Belmondovi, jenž v letošním roce oslavil osmdesátiny.  Na závěr pražské části festivalu bude promítnuta upravená verze snímku z roku 1963 Muž z Ria.

Celkově se na festivalu v průběhu jednoho týdne promítne kromě 39 celovečerních snímků také 9 kraťasů, které budou dle tradice uvedené ve speciální sekci „Večer krátkých filmů“. Standardně se můžete těšit na početnou delegaci umělců, včetně režiséra Guillauma Nicauxe a Jérôma Bonnella, kteří přijedou své snímky osobně uvést. Vstupné na všechny festivalové projekce stále činí demokratických 90 Kč. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!