Touhy Heleny Vondráčkové

Touhy Heleny Vondráčkové 

Touhy je název jejího zbrusu nového CD, které přednedávnem pokřtila. Role kmotrů se ujala Helenina kamarádka Olga Matušková a ředitel hudebního vydavatelství EMI CZ, Vladimír Kočandrle.

„Přála bych si, aby to CD-čko vstoupilo do srdcí lidí a aby si v tom každý našel třeba svůj příběh“ vyjádřila se Helena.

Během dvou písní, které Helena Vondráčková zazpívala, předvedla, že je stále ve skvělé formě, plná mladistvého elánu. "Možná je to tím, že se mi pracovně daří", zamyslela se nad svou vitalitou stálice popového nebe.

Odpoledne, během něhož proběhl křest, se účastnili také fanouškové  Heleny Vondráčkové. Ti si mohli na místě zakoupit právě pokřtěnou desku a nechat si ji od své star podepsat. A nechyběly samozřejmě ani dárky. Kromě tradičních květin či vína překvapila kolekce netradičních šperků Preciosa.

Nejenom o tomto novém CD-čku, ale také o dalších připravovaných akcích a touhách této oblíbené zpěvačky jsme si povídali v následujícím rozhovoru:

1. Je v názvu Touhy ukrytá nějaká symbolika?

Určitě se toto slovo v různých variantách objevuje, v textech toho alba, protože je takové poklidnější, lyričtější, baladičtější než ty taneční předtím. Jsou tam samozřejmě i rychlejší věci, ale převládají písničky tohoto typu.

2. Na co konkrétně se můžeme na tomto CD-čku těšit a kdo se na něm podílel?

Konkrétně se můžete těšit na osm původních písní mladých autorů. Sáhla jsem do pera třeba Ondřeje Brzobohatého, Davida Deyla, Václava Noid Bárty, nebo Jana Dvořáka, který psal texty i hudbu pro Petra Muka. Napsal mi takovou netypickou, zvláštní, velice krásnou písničku, která uzavírá celé album a jmenuje se 2000 perel. Pak jsou tam čtyři převzaté věci a z toho jeden můj vlastní remake, maďarská písnička, kterou mi kdysi v sedmdesátých letech věnoval zpěvák a skladatel Petr Maté. Jmenovala se Málo mám lásky tvé. My jsme jí dali moderní kabát a otvírá celé album. Z renomovaných autorů se tam objeví jméno producent Vítězslav Hádl i jeho syn, Dan Hádl. Takže jsme to točili v jevanském studiu. Texty tvořil Vašek Kopta, Eda Krečmar, Jana Rolins, mladý Lukáš Hrabal.

3. Působivě vyznívá také celkový svěží look CD-čka…

Myslím, že kromě obsahu toho alba se nám povedl také obal, který fotil Jirka Janoušek a Zdeněk Fencl tvořil tu vizuální stránku, make up, hairstyling…Je to celkově nepřehlédnutelné, protože jsou tam použity takové momenty jako moderní fosforeskující barvy, to jsme koupili v Paříži, když jsme byli zhlédnout mou voskovou figurínu. Takže i toto ladí s písmem a je to zářivé CD-čko. Hlavně první reakce všech lidí, kterým jsem to pustila, byly úžasné, takže mám z toho radost. Teď je to, co jsem se dozvěděla, momentálně po týdnu prodeje druhé místo, co mě samozřejmě také potěšilo. Hlavně bych chtěla, aby vstoupilo do srdcí lidí a aby si v tom každý našel třeba svůj příběh nebo svoje prožitky.

4.  Máte zde ještě nějaké své oblíbené srdcovky?

Je tam jedna píseň, kterou budou ženy určitě milovat, je italská věc, která se jmenuje  Nemůžu bez tebe žít. Ta mě okouzlila vloni v Itálii, když jsme tam točili videoklip Foco nel foco. To tam znělo od rána do večera ve všech rádiích, na ulicích, po městě, všude… Bylo to úžasné. Pak je tam jako bonus písnička Billyho Joela Takový buď dál, kterou jsem kdysi nazpívala na svoje album v němčině a krásně ho otextoval Eda Krečmar. Jarek Šimek přinesl jednu krásnou písničku, takovou až celine dionýskou Nejsi v tom sám, takže z toho jsem měla také velkou radost. Poslední věc ze zahraničního repertoáru je Thelmy Houston, tam to byl její ohromný hit a krásně to otextoval Vašek Kopta.

5. Jste doslova stálicí českého hudebního nebe. Čím si to vysvětlujete?

Možná tím, že se pořád snažím a hlavně mě to baví a dělám to s láskou. Prostě chci nabídnout vždycky něco nového. Snažím se to vždycky posunout někam, kde si myslím, že by to mohlo být pro diváky a posluchače zajímavé. Už tím rokem 2000, kdy jsem vydala album Vodopád, se mi najednou ještě rozšířilo spektrum posluchačů o mladou generaci a ta pořád ještě jde za mnou, i když mají již také nějaké ty svoje nové mladé idoly. Nicméně, pořád mě berou a to mě hrozně těší.

6. Mají šanci prosadit se na současné hudební scéně mladé talenty?

Je spousta nadějných a talentovaných zpěváků. Člověk to má možnost vidět hlavně při těch různých soutěžích Super Star… Myslím, že je to fajn a je to pro ně velká a velmi dobrá příležitost, protože samotné televize hudební televizní pořady moc nevyrábí, soustředili se na různé seriálové pořady. Čili tohle to je hodně důležité, aby se zviditelnili. Pak ovšem bude muset nastoupit tvrdá práce. Mám strach, že v těch soutěžích se jich chrlí docela hodně, takže aby pak pro ně bylo uplatnění. Takže v tomto to nebudou mít moc lehké.

7. Aktuálně připravujete turné s Rudoarmějci. Čím vás oslovili?

Byla jsem oslovena agenturou, která je tady prezentuje. Mají svůj management ve Francii a určitě o mně věděli, protože my jsme tam jezdili koncertovat mnoho let a já jsem už s podobným tělesem vystupovala před pár lety ve Varšavě i v Praze na Žofíně. A vím, co to znamená, znám ten pocit, když za vámi stojí takové ojedinělé těleso. Protože neznám ve světě žádný takový podobný soubor. Sjezdili s ohromným úspěchem celý svět. Tady trošku možná je i ten název zavádějící vzhledem k tomu, co tady bylo v minulosti, tak trochu je to takové, že lidi nevědí, co si o tom mají myslet. Já se ale na to nedívám ze žádného politického uhlu, mě zajímá hlavně to, že to je kvalitní záležitost. Mají 300 členů, z čehož taková stovka jezdí po turné. Všichni jsou školené hlasy, čili je to opravdu kvalitní zábava. Prezentují tam také tradiční ruské i ukrajinské tance, je tam 20 tanečnic, další soubor mužských tanečníků, kde předvádí takové ty jejich kozáčky i šavlové tance. Zpívají s nimi vyloženě světové špičky, naposledy například Celine Dion, Mireille Mathieu… Je to pro mne velká čest, vystupuju tam jako host. Zpívám tam svůj repertoár, takový ten skalní známý a oni mi budou dělat sbor. Těším se, až to za mnou zazní, protože to je neopakovatelný zážitek.

8. Jaké jsou pak vaše další nejbližší plány?

Teď bych si přála, aby se hlavně líbila ta deska. Pak se těším na své sólo vystoupení, které máme s Vašo Patejdlem, dva takové megakoncerty. Jeden je 19. prosince v Bratislavě na Pasienkoch a to je takový opravdu správný kotel. Tam jsem vystupovala mnohokrát.  Přála bych si, aby to bylo dobře prodané, aby se lidi dobře bavili a abychom jim tam před těmi Vánocemi udělali dobrou náladu. A pak 22. prosince na zlatou neděli v pražské Lucerně, tam bude také Vašo. V Bratislavě se ten koncert jmenuje Mejdan roku a v Praze jsme mu dali název Báječný flám. Takže já doufám, že před těmi Vánocemi si uděláme opravdu báječný flám…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!