Michal David: „Objevovat nové talenty mě baví a je to věc, které se věnuji už od mládí“

Michal David: „Objevovat nové talenty mě baví a je to věc, které se věnuji už od mládí“  

Zpěváka, skladatele a producenta v jedné osobě jsme vyzpovídali při příležitosti již tradiční charitativní akce „Gelato show - Mlsání s hvězdami“ v cukrárně La Fantasia v Praze, jejímž cílem je podpora projektu pro vývoj hraček, her a výukových pomůcek pro zdravotně postižené děti. Michal aktuálně připravuje nový muzikál MATA HARI, DISCOPŘÍBĚH 3 a současně vystupuje v rámci koncertní šňůry na turné HIT TOUR 2013 s Luckou Vondráčkovou.

Z hlediska hudebních žánrů máte poměrně široký záběr. Od jazzových  začátků, popu až po muzikál. Čím vás nejvíce oslovil zrovna tento žánr?

Věděl jsem, že chci dělat něco většího, než jsou třeba jenom písničky pro sebe nebo pro kolegy. Chtěl jsem vytvořit nějaké větší tematické dílo. Kleopatru jsem měl v hlavě trošku déle, ale ten boom přišel až v roce 2001, kdy jsem se skutečně rozhodl, že udělám nějaký větší projekt a že se do něho pustím. V roce 2002 měla Kleopatra svou premiéru. Bylo to dané tím, že jsme na to museli sehnat prostory, kde bychom to mohli hrát. Takže se vybudovalo nové divadlo, konkrétně divadlo Brodway z bývalého kina Sevastopol a vlastně tak to celé vzniklo. Od té doby tvoříme muzikály s Oldřichem Lichtenbergem už jedenáct let a myslím, že docela úspěšně.

Nyní připravujete nový muzikál Mata Hari. Kdo se v něm objeví?

Mata Hari je ryze retro muzikál, který je hudebně pojatý trošku jinak, než jsou u mě moji fanoušci zvyklí. Takže doufám, že nebudou moc překvapeni, že tam bude dost jazzových a swingových záležitostí. Hlavní roli Mata Hari bude hrát Katka Brožová. Budou tam dvojrole, protože jedna zobrazuje Mata Hari starší a druhá Mata Hari mladší. Katku bude alternovat nejspíš Yvetta Blanarovičová, Betka Bartošová a tu mladší Mata Hari by měla hrát nějaká alternantka. No a co se týče dalších rolí, tak například skvělá je role vyšetřovatele Boucharda, kterého ztvární Martin Stropnický. Je tam také postava Chevaliera, kterého bude hrát Jirka Langmajer a asi se s ním bude alternovat Aleš Háma. Marek Vašut by se měl představit v roli vyšetřovatele. Pak by se tam měl objevit možná Petr Štěpánek v roli ředitele muzea.

Koresponduje s novou koncepcí muzikálu také scéna?

Myslím si, že to vyzní jako velice atraktivní, co se týče jak herců, tak i toho, že to nebude ryze popové, ale víc činoherní. Radek Baláž staví dost na kubistických a impresionistických obrazech, resp. dílech malířů toho období. Takže se zde objeví třeba obrazy Toulouse - Lautreca, Gauguina, Moneta, ale i například Muchy. Bude to zajímavé i co se týče vizuální stránky. Premiéra bude 26. září v divadle Broadway. Zkoušet budeme přes léto a začátek září.

 Jak probíhají přípravy na Discopříběh 3?

Je to věc, která se teď řeší. Jsme již domluveni s bývalými tvůrci, což je Jarda Soukup a dědici po Edovi Pergnerovi. Máme už jasně domluveno, za jakých podmínek jsou ochotni pustit práva. Takže teď už jenom řešíme investory, řešíme peníze. Jinak máme domluvený štáb, hlavního kameramana, režiséra i scenáristu, který už pracuje na scénáři, protože námět už je hotový.  Natáčet bychom chtěli, pokud vše dobře dopadne, v září. Září, říjen bychom točili, pak bychom v listopadu a prosinci stříhali a byli bychom rádi, kdyby to šlo do kin v únoru, březnu.

Chystáte koncertní turné HIT TOUR 2013 s Luckou Vondráčkovou. Proč jste se rozhodl pro spolupráci s Luckou?

Domluvili jsme si to tak, když jsme před dvěma lety dostali oba cenu TýTý a taky jsme spolu vytvořili duet Byla to láska, který je velmi úspěšný.  Teď má na youtube už asi tři miliony kliknutí. Takže jsme si řekli, že je to asi zajímavé a že tento projekt by si zasloužil rozšířit. Proto teď to společné koncertní turné. Protože Lucka ještě žádné koncertní turné nikdy neměla, rozhodla se začít tím, že by ho udělala se mnou.

Jak vnímáte s odstupem času svou účast v porotě Hlasu Česko Slovenska?

Pro mě to byla výborná zkušenost a svým způsobem i píárko. Určitě jsem se tam zviditelnil jako člověk, který o muzice něco ví. Takže si myslím, že jsem si u diváků udělal trošičku lepší kredit, než bylo o mně známo. Bylo to pro mne zábavné i poučné. Tyto věci dělám rád, protože objevovat nové talenty je věc, které se věnuji už od mládí, když jsem pomáhal novým začínajícím zpěvákům, jako byl třeba Pavel Horňák nebo Michal Penk, Iveta Bartošová, Sagvan Tofi, Magda Malá a spousta dalších.

Jak vidíte šanci současných mladých talentů prosadit se?

Mladí zpěváci mají šance, ale je potřeba,  když v té soutěži končí, aby pokračovali dál. Bohužel většina z nich upadne v zapomnění tím, že skončí soutěž, a tím končí i interpret. A bylo by dobré, kdyby se toho někdo ujal a trošku jim pomohl. Záleží také na tom, jestli jsou ochotna třeba rádia tomu napomoct a hrát tyto interprety. Zatím tomu tak bohužel moc není. Mám takový dojem, že tyhle televizní formáty moc nepodporují. Je to ale spíše možná otázka budoucnosti.

 Je dle vašeho názoru současná domácí hudební scéna konkurenceschopná?

V tomto jsme, myslím, dost na úrovni a v zásadě, spousta věcí, které tady dneska vznikají, jsou dobré a srovnatelné s věcmi z Ameriky i Anglie. A myslím si, že některé jsou i lepší.

Před časem jste oslavil kulatiny. Je to pro vás důvod k bilancování?

V zásadě jsem nepocítil žádný rozdíl. Cítím se pořád mladě tím, že jsem hodně mezi mladými lidmi a hodně mezi dětmi. Moje práce je taková, proto mě to samotného dělá mladým, aspoň tedy pocitově.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!