Muž, který se směje: francouzsko-český film z Dnů evropského filmu. Vy se ale smát nebudete!

Muž, který se směje: francouzsko-český film z Dnů evropského filmu. Vy se ale smát nebudete!70%

Na festivalu Dny evropského filmu, který probíhal v Praze od 11. do 18. dubna a poté v Brně od 19. do 25. dubna, se promítal mimo jiné i zfilmovaný román Victora Huga Muž, který se směje. Zazářil slavný francouzský herec Gérard Depardieu a na filmu se podíleli také čeští tvůrci.

Snímek nás zavede do téměř pohádkového světa. Ovšem připravte se na ponurou atmosféru po celou dobu. Tmavá místa, nejasná světla, podivní lidé. Nebojím se film přirovnat ke snímkům Tima Burtona, a to právě k jeho strašidelným pohádkám.

Film je natočen na náměty románu Victora Huga. Režisér Jean-Pierre Améris se knihy držel velmi věrně. Chvílemi budete mít možná pocit, že se díváte na dokonalé divadlo, jelikož snímek není kopií reálného světa, a tak se tvůrci nebáli situace přehánět či přehrávat. Emoce jsou zde ale vyjádřeny přesně, s čímž souvisí výborné herecké výkony.

Zazářil zde jak slavný francouzský herec Gérard Depardieu, tak méně známé herečky též z Francie,  Emmanuelle Seigner a Christa Theret. Hlavní postavu, tedy muže, který se směje, Gwynplaina ztvárnil Marc-André Grondin z Kanady. Na plátně se v menších rolích objevili například i Miroslav Táborský, Vladimír Javorský a Markéta Hrubešová. A právě zlatým českým ručičkám vděčíme za parádní kostýmy, masky, dekorace a další technické záležitosti, které jsou velkou předností filmu.

V naší malé krásné zemi byla pořízena většina záběrů a částí filmu. Natáčelo se částečně v barrandovských ateliérech. Českou produkční společností byla Okko Production. Na jaře roku 2012 se natáčelo také na Plzeňsku v klášteře v Chotěšově, který je národní kulturní památkou.

Za sebe bych filmu vytkla jeho nevěrohodnost. Jak jsem již psala, nejedná se o žádné realistické drama, přesto tvůrci mohli nasadit pomalejší tempo a ne se snažit do devadesáti minut nacpat celý román. Ovšem velké plus má u mě snímek právě za to, že má oněch devadesát minut. To se dnes moc nevidí a mně by taková délka u většiny jiných filmů krásně stačila.

Podrobnosti týkající se děje Muže, který se směje, vám prozrazovat nebudu. Lepší bude, když se na film podíváte sami a zhodnotíte ho dle svého. Dočkáte se ale romantiky, napětí, humoru, i smutku.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Muž, který se směje

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!