Co prozradí nový dokument HLEDÁ SE PREZIDENT?

Co prozradí nový dokument HLEDÁ SE PREZIDENT?50%

Boj o Pražský hrad byl plný intrik, překážek, přetvářky, arogance a dalších špinavostí. Pro mnohé to bylo zábavné zpestření v české politice, pro jiné napínavá hra. Vedle médií, která nemohla být všude, přímou volbu prezidenta sledoval také filmový štáb. A jaký je výsledek?

Režisér tohoto dokumentu Tomáš Kudrna je, co se týče politických dokumentů, známým tvůrcem. Natočil, mimo jiné, známý snímek Vládneme nerušit, který si mnozí připomněli právě v období nedávné prezidentské volby. Je to totiž dokument, který odhaluje tajnosti z nejvyšší politiky, odkrývá divákům, co nevěděli. Hledá se prezident ale žádná tajemství neprozrazuje, nýbrž nám hledání prezidenta pouze připomíná.

Uběhlo jen pár týdnů od zvolení a následné inaugurace nového prezidenta České republiky Miloše Zemana. Konečně se vzbudil velký zájem veřejnosti o politiku. První přímá volba hlavy státu totiž rozhádala mnoho rodin a přátel, kdy každý hájil svého favorita, o kterém si hledal další informace. Média tedy nenechala nic náhodě a byla všude, kde to jen šlo. Sledovala kandidáty na každém kroku a vyzývala je k debatám. O politicích, kteří se přímé volby účastnili, víme teď mnoho. A více odkryto už asi nebude. Ani v dokumentu Tomáše Kudrny.

Jak jsem již naznačila, dokument Hledá se prezident mapuje průběh volby. Sleduje jednotlivé kandidáty a občas kamera vklouzne i do zákulisí. Tam se odkrývají charaktery kandidátů, které jsou veřejnosti ale už dobře známé, tedy: útočný humor Miloše Zemana, jeho poučování kohokoli o čemkoli a jeho závislost na cigaretách a záliba v alkoholu, dále vidíme Karla Schwarzenberga pokuřujícího svou dýmku, který se moc nevyjadřuje a jen občas něco broukne, Jiřího Dienstbiera jako hlavního nepřítele Zemana a jejich vzájemné urážení, Janu Bobošíkovou jako snaživku a bojovkyni za každou cenu, a tak dál. Pár záběrů je překvapujících, ne že ne, ty ale bohužel nepřevažují a diváci tedy sledují něco, co viděli před pár týdny v televizi.

Film Hledá se prezident bude přínosný za pět let, tedy před další volbou prezidenta, kdy se budeme už jen smát tomu, jak to tenkrát probíhalo.

Co můžeme dokumentu dále vytýkat, je vynechání některých zásadních okamžiků. Na začátku vidíme politiky sbírat své hlasy a lákat podporovatele. Nevidíme ale onu následnou kritickou chvíli – tedy sčítání nasbíraných podpisů. Nemusí nám být vysvětlováno, jaký vzorec byl použit a jaký měl být, ale uvítala bych například záběry Jany Bobošíkové, která ostře hájila svá práva, nebo neúnavný boj Tomia Okamury, který se nehodlal vzdát. Další část filmu je věnována již potvrzeným kandidátům, jak se snaží získat si veřejnost. V této chvíli proběhl nespočet různých debat a diskuzí, které si ve snímku v krátkosti zopakujeme. Co zde ale nezazní, je téma, které se řešilo velmi, a to financování kampaní. Kolikrát to tak Fischer na Zemana vytáhl? Režisér na tuto výtku reagoval slovy, že dal raději do popředí téma, které se týká naší historie a zasáhne nás tedy více – Benešovy dekrety. Ty se tam ale znovu řeší možná až příliš.

Film Hledá se prezident bude přínosný za pět let, tedy před další volbou prezidenta, kdy se budeme už jen smát tomu, jak to tenkrát probíhalo. Možná se pobavíme už dříve, tedy třeba za dva tři roky, ale nyní není správná doba na tento dokument. Události v něm jsou příliš čerstvé a máme je ještě na paměti do velkých detailů. Musím ale ocenit snahu natočit aktuální politický dokument, protože by jich mělo být více, abychom byli lépe obeznámeni tím, co se kolem nás děje.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Hledá se prezident

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!