Fotbalový film, který není o fotbalu - to je Dva Nula

Fotbalový film, který není o fotbalu - to je Dva Nula80%

Dvojice Pavel Abrahám a Tomáš Bojar přichází po České RAPublice se svým novým dokumentárním filmem DVA NULA. Jedná se o zajímavý, originální projekt věnovaný fanouškovskému prostředí derby Sparta – Slavia. Film byl natočený za pomoci 22 štábů a kamer, rozmístěných po celém stadionu. Díky použití mikroportů a snímání postav zdálky vytvořili autentický obraz fanoušků při této velké sportovní události. Celé natáčení proběhlo během jediného večera.

Najdeme v něm naprosto rozdílné typy mužů, žen, dětí, pořadatelů i cizinců. Každá jednotlivá sekvence filmu nabízí ojedinělý pohled do myšlení lidí. Hlavními hrdiny se stali máma s dcerou, dvě mladé  kamarádky, sázkaři, dva italští návštěvníci, dvě skupinky pořadatelů nebo komentátoři. Navíc jsou zde vloženy záběry z rohového praporku, slávistického kotle i venkovního prostředí stadionu. Ty jsem bohužel příliš nepochopil a klidně bych je oželel. Několikaminutové záběry stromů, u kterých slyšíme v pozadí fandění, mě začínali postupně docela dost vadit a narušovaly jinak velice vtipný film.

Autoři od začátku věděli, že se pouštějí do neprobádaného území na poli české filmografie. O něco podobného se zřejmě zatím nikdo nepokusil. Chodili během dvou let na fotbalové utkání Sparty a pozorovali jednotlivé lidi, kterým by mohli dát šanci zahrát si ve filmu. Sami autoři říkají: „Vždycky jsme si někam sedli nebo stoupli a začali prostě pozorovat, co se děje okolo. Většinou stačilo chvíli poslouchat a bylo jasno. Po pár měsících už jsme měli databázi postav, jakou by nám možná záviděla leckterá castingová agentura“. Na podzim 2010 padlo definitivní rozhodnutí vše během jednoho derby natočit.

Vedení fotbalového klubu vyšlo štábu vstříc s jedinou podmínkou, že natáčení nijak nenaruší chod stadionu. To se povedlo, ale tím práce rozhodně neskočila. Ve střižně poté museli strávit téměř půl roku, aby dali jednotlivé dílky skládačky dohromady. A rozhodně to nebylo nic jednoduchého. Záběrů bylo spoustu a bylo těžké vše poskládat dohromady. Nakonec se však povedlo a po několika měsících práce bylo vše hotovo.

Celkově film rozhodně stojí za zhlédnutí. Přináší komické situace a psychologické momenty rozdělené do jednotlivých částí. Nejen fotbalový fanoušek si přijde na své. Vše působí autenticky a je to znát i z mluvy lidí na ochozech. Pro sprostá slova si nejdou daleko a nedoporučuji tedy film slabším pováhám. Přestože původně si zde měl zahrát i herec Ondřej Vetchý, nakonec padlo rozhodnutí ho neobsadit. Stalo se tak zejména díky tomu, že by na něm byla vidět jeho profesionalita a celému snímku by to spíše uškodilo. Jestli se tedy chcete zasmát, máte rádi fotbal nebo Vás prostě zajímá film, který u nás nemá obdoby, rozhodně navštivte své nejbližší kino.

Režie: Pavel Abrahám
Námět: Tomáš Bojar
Scénář: Tomáš Bojar a Pavel Abrahám
Distribuce:  Asociace českých filmových klubů
V kinech ČR od:25. 10. 2012
Délka:108 minut
Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Dva nula

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!