Kam v Praze na vietnamské jídlo? 6 tipů od zkušených labužníků

Kam v Praze na vietnamské jídlo? 6 tipů od zkušených labužníků 

Víte, co v chladném podzimním počasí zahřeje a zasytí nejlépe? Přece vietnamská polévka pho! Čeští Vietnamci dávnou nejsou jenom majitelé večerek a kosmetických salonů – během posledních pár let se ukázalo, že jsou také skvělí kuchaři a vietnamská kuchyně se minimálně ve větších městech stala zdravější alternativou ke klasické „číně“.

V Praze najdete spoustu podniků, kde dostanete i klasické menu á la M1 až M13 a křupavé kuře tří chutí, ale přibývá míst, kde se vaří pravá vietnamská kuchyně. A nejde zdaleka jenom o tolik populární polévku pho a smažené závitky (byť těmi nikdy nic nezkazíte!), ale pochutnat si lze na různých druzích grilovaného masa, salátech z klíčků nebo třeba posledním hitu – plněných bagetkách bánh mi. Takže kam na ně v Praze? 

1. Phó Vietnam – Náměstí Jiřího z Poděbrad + restaurace Tuan Lan v Londýnské ulici

Dnes již zcela legendární bistro, jedno z prvních v Praze, přímo na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Dáte si tady jídlo na stojáka nebo s sebou a počítejte (zvláště v době oběda) s dlouhými frontami, které nicméně rychle postupují kupředu a stojí za to si je vystát. Polévka pho i grilované hovězí s rýžovými nudlemi bun bo nam bo jsou zde bezkonkurenční, čím je ovšem tohle malinké a na první pohled spíše ušmudlané bistro vyhlášené, jsou bun nem závitky. Ceny jsou vzhledem k lokalitě velmi přátelské, otevřeno je dlouho do večera každý den. Pokud se s vietnamskou kuchyní zatím pouze seznamujete, tohle je klidně místo, kde můžete začít.

Ale pozor, závislost si na tom vypěstujete rychle J Dalším levelem je pak restaurace v Londýnské ulici, kterou si stejní majitelé otevřeli před pár lety poté, co se jejich mini-bistro na Jiřáku stalo kultem. Tady najdete kromě klasiky i lahůdky pro pokročilejší jako třeba sépiový salát a podává se překapávaná káva – když si jí dáte s mlékem, počítejte s kalorickou bombou ve formě extra silného vietnamského kafe zalitého kondenzovaným slazeným mlékem. Stejně jako u závitků platí – závislost se na tom pěstuje rychle.

  • Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 + Londýnská, Praha 2
  • http://photuanlan.com/ 

2. Pho restaurace v Holešovické tržnici

Zatímco Jiřák je místo pro začátečníky, Holešovická tržnice je naopak meeting pointem pro zasvěcené milovníky a znalce polévky pho. Až donedávna stál hned vedle prodejny Alza přímo v prostorách Pražské tržnice malinký stánek obklopený dřevenými stoly a lavicemi, kde se podáválo pho, závitky, bun bo nam bo i různé varianty jídel s rýží a nudlemi. Ten nyní zmizel a "povýšil" na kamennou restauraci přímo v budově tržnice. V obědové době se tu potkají kravaťáci z nedalekých kancelářských budov s hipstry z celých Holešovic i dělníky z fabrik. Porce jsou obrovské a poctivé.

  • Holešovická tržnice, Praha 7

3. Madame Lyn – Šafaříkova ulice

Na první pohled „lepší“ restaurace, kam lze skočit jak na obědové menu tak na hezkou večeři ve dvou nebo pracovní schůzku s někým, na koho chcete udělat dojem coby znalec. Ve skutečnosti ale prostě stará dobrá vietnamská restaurace jako každá jiná. Pho je tady průměrné, za to bun bo nam bo dle skromného názoru autorky článku nejlepší v Praze – nevím, čím to je, ale tu zálivku prostě jinde tak dobrou nemají. Jedno léto jsem tenhle legendární nudlový salát s grilovaným hovězím vydržela jíst téměř denně (a dodnes na tuto etapu svého života s láskou vzpomínám).

V rámci obědových menu dostanete třeba i pad thai, klasickou rýži s tofu nebo pikantní polévky.  Co Madame Lyn odlišuje je kromě již zmiňovaného „lepšího“ interiéru i úroveň obsluhy – zatímco výše jmenované podniky jsou skutečně bistra, kde vaří a obsluhují máma, táta, děti po návratu ze školy i bratranec z třetího kolena, který potřeboval brigádu, Madame Lyn je vystudovaná restauratérka, která ví, jak má pohostinství vypadat.

  • Šafaříkova, Praha 2 
  • https://www.facebook.com/MadameLynRestaurant/ 

4. Pho Family – Sázavská ulice

Schovaná kousek od Náměstí Míru je poměrně nenápadná vietnamská restaurace Pho Family, která svou výjimečnost ničím neprozrazuje na první pohled. Důvodů, proč zajít na pho právě sem, je ale několik – dostanete tu vegetariánskou variantu se zeleninovým vývarem a tofu, která si ničím nezadá s masožravým originálem a můžete vyzkoušet i méně tradiční (tedy v českém prostředí) varianty jako třeba kachní pho. Na první pohled je to trochu „český vietnam“, ale zdání klame, zdejší nabídka je poctivá, rozmanitá a v lecčems neobvyklá.

  • Sázavská, Praha 2
  • https://www.facebook.com/PhoFamily/ 

5. Bánh Mi Makers v Dlouhé

Kdo ještě neměl plněnou bagetku bánh mi, ten vůbec neví, co právě frčí. Bánh mi jsou posledním hitem pražské gurmánské scény a z jídla pro znalce se postupně stává všeobecně oblíbený hit. Je s podivem, že k tomu došlo tak pozdě – bagetky s grilovaným masem, mrkví, koriandrem a různými zálivkami a saláty jsou totiž docela podobné tomu, co jsou i konzervativní Češi zvyklí jíst (což například o závitcích rozhodně neplatí).

Designové bistro v Dlouhé ulici je momentálně jedním z nejvíc trendy míst, kde se můžete v Praze ukázat a kromě zmiňovaných bagetek rozhodně nic nezkazíte ani klasikou jako je bun bo nam bo. Na to si ale v klidu můžete zajít jinam a pokud už se sem vypravíte, rozhodne doporučujeme bánh mi vyzkoušet. Vypadá to jako obyčejná plněná bageta, ale chuťově je to mnohem lepší než cokoliv, na co jste od plněné bagety zvyklí.

  • Dlouhá, Praha 1
  • https://www.facebook.com/banhmimakers/

6. Tržnice SAPA

Výčet vietnamských restaurací (nebo vlastně vietnamského čehokoliv) v Praze by samozřejmě nebyl úplný, kdybychom nezmínili legendární tržnici SAPA.  Areál na kraji sídliště Písnice je sice trochu stranou centra a spíš než na oběd je to na celodenní výlet, ale věřte, že nejenom kvůli tomu jídlu nebudete litovat. Do tržnice se dostanete autobusem ze stanice metra Kačerov, který staví přímo u ní a možností, kde se najíst, je v areálu nepřeberně.

Pokud si na exotiku uprostřed Česka zatím úplně netroufáte, můžete zapadnout do restaurace hned u vrátnice a dát si naprostou klasiku (i smažená rýže s kuřetem není problém). Pokud už jste ale vážili cestu až sem, byla by to docela škoda a doporučujeme ponořit se do spleti stánečků a mysteriózních vývařoven v zadní části areálu, kde budete donuceni pochybovat o dodržování hygienických standardů běžných ve střední Evropě, možná budete mít trochu problém identifikovat, co přesně Vám v té polévce plave a zažijete něco, na co jinde v republice prostě nenarazíte.

Česky se tu moc nemluví a ceny jsou vskutku lidové. Návštěvu můžete zakončit nakouknutím do budhistické pagody a nákupem v obchoďáku Tam Da, kde seženete tuny exotických surovin (třeba moje oblíbené mangové želé, jakousi vietnamskou variantu pudinku) v balení po padesáti, stejně jako úplně obyčejné věci jako kýble nebo prací prášky, sušenky a instantní polévky za zhruba poloviční ceny, než na jaké jste zvyklí (aneb teď už víte, odkud do těch večerek vozí).

  • Tržnice SAPA, Praha 4
  • http://www.sapa-praha.cz/
FOTO: http://polevkapho.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další tipy

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!