Jared Leto ztvární Andyho Warhola v novém biografickém snímku

Jared Leto ztvární Andyho Warhola v novém biografickém snímku 

Držitel Oscara za vedlejší roli v dramatu Klub poslední naděje Jared Leto bude představitelem Andyho Warhola v novém životopisném filmu o slavném pop-artovém umělci. Scénáře se ujal Terence Winter, který má na kontě trháky jako Vlk z Wall Street nebo seriál Impérium – Mafie v Atlantic City.

Americký herec Jared Leto, který si nedávno zahrál roli Jokera v Sebevražedném oddílu, bude zároveň nový snímek Warhol i koprodukovat. Scenárista Terence Winter volně vychází z knihy Warhol: The Biography od britského spisovatele Victora Bockrise z roku 1989, ke které Leto získal autorská práva.

Nejde však o historicky první ztvárnění Andyho Warhola na plátně. Před dvaceti lety byl natočen film Střelila jsem Andyho Warhola, který pojednává o americké feministce Valerii Solanas. Ta se s Warholem seznámila v roce 1967, kdy hrála v jeho filmu I, a Man (Já, Muž – pozn. red.) O pár měsíců se umělce pokusila zastřelit, za což byla odsouzena ke třem letům odnětí svobody. V tomto snímku si Warhola zahrál Jared Harris.

Ve stejném roce měl premiéru i snímek Basquiat, jenž vypráví o životě stejnojmenného nezávislého malíře a graffiti writera, který se s Warholem přátelil. Jeho obrazy údajně Warhola velmi uchvacovaly. Basquiat zemřel v roce 1988 ve věku pouhých 27 let. V tomto filmu si Andyho zahrál nedávno zesnulý zpěvák David Bowie, který na scéně nosil delší bílou paruku a pro Warhola typické velké transparentní brýle.

Slavná díla Andyho Warhola můžete v současné době zhlédnout v galerii GOAP na Staroměstském náměstí v Praze, do 16. října také probíhá výstava 200 prací tohoto legendárního umělce ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!