Ben-Hur: výpravný velkofilm od mistra kontroverzních filmů provokuje diváky i kritiku

Ben-Hur: výpravný velkofilm od mistra kontroverzních filmů provokuje diváky i kritiku80%

Snímek od režiséra Timura Bekmambetova je remakem slavného oscarového předchůdce z roku 1959. I proto se na něj ještě před premiérou v USA snesla vlna drsných urážek z řad kritiků. Právem? Vždyť biják nepostrádá jak vydařené akční scény, zajímavý scénář ani hluboké poselství. Hlavní „problém“ je tak možná v tom, že kazašský režisér je i tentokrát „svůj“ a rád provokuje.

Bylo, nebylo, v Jeruzalémě, pár let po začátku našeho letopočtu. V těchto dávných časech nad Palestinou vládla tvrdou rukou Římská říše. Zámožná rodina Bena-Hura (v podání Jacka Hustona) - z řad místních židovských obyvatel, adoptovala původem římského sirotka Messalu. Oba bratři k sobě chovali úctu a pomáhali si, avšak v době jejich dospělosti mělo vše nabrat nečekaný obrat. Kvůli své ambicióznosti totiž původem chudý Messala odešel „udělat kariéru“ do řad římských legií.

Bratr proti bratru

Po několika letech se Messala již jako jeden z velitelů vrací s vojáky do Jeruzaléma, kde má zajistit bezpečný příjezd budoucího římského prefekta Piláta Pontského. Tehdy se v Ben-Hurově domě nachází i jeden ze zélótů – členů radikálního protiřímského hnutí, a v nestřežené chvíli vystřelí šípy na přicházející představitele okupantské moci. Legionáři následně vtrhnou do Ben-Hurova domu, odkud odvlečou celou jeho rodinu, včetně něj. Messala se jich v kritické chvíli nezastane a Ben-Hurova dlouhá cesta za utrpením a pomstou začíná…

Ukřižování režiséra je sladké?

Pokud si dovolíte natočit remake jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob, ověnčeného 11 Oscary, již předem si koledujete o průšvih u většiny kritiky i konzervativnější části publika. Ti totiž chápou snahu o napodobení jejich filmového idolu z roku 1959 s charismatickým Charltonem Hestonem v hlavní roli, jako téměř zločin. Poté si pro vás přichystají ukřižování jako pro Ježíše Krista, na které v ději snímku též dojde. Výrazy jako „plytkost“, „neoriginalita“ a „drzost“ se nejen v amerických recenzích střídají se spojeními „zbytečný film“ a „ubohá snaha o napodobení“.

Jenže je nový Ben-Hur opravdu tak špatným bijákem? U remake nemůžete očekávat gejzír originality, zvlášť pokud jste viděli původní snímek. Jenže ruku na srdce – kolik nových filmů má neotřelý, překvapivý, nebo dokonce originální scénář?! Výhodou toho Ben-Hurova je natolik kvalitní předloha, že zdánlivě „omleté“ téma má dodnes divákům co říci.

Skvělý děj a vydařené akční scény

Jeho děj vás totiž donutí nenápadně se zamyslet nad pojmy jako je význam lidského života, úloha lásky, pomsty a odpuštění v něm, což v dnešní - často povrchněji laděné filmové produkci, vyčnívá jako bílá ovce mezi černými. Jedna z vět vyřčených ve filmu: „Nenávist plodí jen další nenávist“, by se měla tesat do kamene.

Aniž bych chtěl příliš spoilerovat, kazašskému režisérovi Timuru Bekmambetovi se podařilo natočit snímek, který je mnohem akčnější a kratší než jeho předchůdce, přičemž nepostrádá mnohé z jeho kvalit.

Přes několik nudnějších scén se rychle přenesete pomocí mnoha povedených akčních sekvencí. Zejména námořní boj římských galér s řeckými rebely a závod v jezdecké aréně patří mezi to nejlepší, co lze v žánru historických akčních filmů v současnosti vidět. Rozpočet snímku přes 100 miliónů dolarů je tak zde opravdu poznat. Nádherný je zde i částečně počítačově renderovaný Jeruzalém z doby kolem roku 30 n. l.

Výborná kamera, horší herecké výkony

Také skvělé kameře nelze nic vytknout – úchvatné venkovní scenérie se střídají s vnitřkem domů, aby navodili atmosféru své drsné doby. Ve scénáři kromě pár historických nepřesností a jisté pohádkovosti na závěr, nenajdete vysloveně slabá místa. Jediné, co snad opravdu nového Ben-Hura sráží do šedi průměrnosti, jsou průměrné herecké výkony některých jeho protagonistů.

Tento fakt se však rozhodně netýká postavy afrického obchodníka v podání skvělého Morgana Freemana, jenž se objeví v druhé polovině stopáže filmu. Charismaticko-kulišácký Freeman je přesvědčivý jako vždy a dodává filmu jiskru a spád. Také nepříliš známému Toby Kebbelovi jeho zlounského Messalu rádi uvěříte, což se bohužel nedá říci o všech hlavních protagonistech filmu.

Nevýrazná hlavní postava

Jack Hustonův Ben-Hur totiž vyznívá sice jako sympatická, ale trochu nevýrazná postava. Další herci a herečky se pak ve snímku mihnou, aniž by zanechali hlubší dojem, snad až na Nazanin Boniady, u které hraje roli její výrazný a pěkný vzhled. Možná by neškodilo nešetřit tolik na dalších hereckých hvězdách, což by filmu prospělo.

Zejména v IMAXu jde o skvělý zážitek

Co napsat závěrem? Poněkud kontroverzní tvůrce Noční hlídky, Wanted a Lincolna: Lovce upírů natočil historický velkofilm občas balancující na hraně béčka, na který se však dobře dívá. Disponuje totiž podařeným scénářem, několika hlubokými myšlenkami i velkolepou akční výpravou. Zejména ve verzi 3D IMAX pak jde o zajímavou podívanou pro příznivce žánru historických spektáklů.

Kazašský tvůrce je totiž jako vždy svůj a nebojí se bořit klišé, za což ho mnozí kritici i filmoví fandové nemohou vystát. Přestože tedy rozhodně nejde o přelomové dílo kinematografie, uděluji filmu slabších osmdesát procent. I s vědomím, že mě mnozí za toto hodnocení rozcupují na kousky nebo budou chtít ukřižovat.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Ben Hur

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!