Učitelka bravurně vrací strašáka komunismu do školních lavic

Učitelka bravurně vrací strašáka komunismu do školních lavic80%

Hřebejkovo školní drama přivezlo z karlovarského festivalu kromě ceny pro nejlepší herečku také nadčasový stín "leváren" minulého režimu.

V nejnovějším filmu Jana Hřebejka dostaly laskavosti starostlivých rodičů společného jmenovatele s rudou hvězdou. Excelentní výkon Zuzany Mauéry, která zvítězila v Karlových Varech v kategorii nejlepší herečka, dává ten nejlepší základ snímku, jenž trefně ukazuje metody soudruhů s mocí v citlivé oblasti.

Nová třídní učitelka (Zuzana Mauréry) svérázně využívá rodiče svých žáků za účelem vlastního obohacení. Laskavosti a ochotný přístup tvrdě pracujících otců a matek odměňuje nápovědou ke zkoušení, odpor naopak zhoršeným prospěchem dětí. Vše se pokouší zvrátit tři rodiny tím, že podají stížnost přímo ředitelce školy. V napjaté schůzce všech rodičů je rozehrána hra ukazující charaktery s odvahou zakročit i jedince, kteří se spokojeni vezou s přizpůsobivým režimem.

Učitelku pohání především univerzálnost korupce, jež se v mnoha podobách vyskytovala za komunismu a je bohužel k vidění i dnes. Hřebejk přesně zvolil citlivý zájem o blaho vlastních dětí, aby podlost a zákeřnost naoko milé učitelky dostala úplně jiný rozměr. Již zmiňovaný výkon Zuzany Mauréry je pochopitelně základním kamenem celého snímku a slovenská herečka svou odpornou přetvářkou zasahuje rány přesně tam, kde působí na diváka. Zajímavé je ale také dění na velké schůzi, na níž hlavní postava přítomná není. Stížnosti jsou v menšině a strach z figury napojené na soudruhy brání rodičům ve větší aktivitě. Tábor se tedy dělí na zoufalý výkřik několika rodin, bázlivou skupinu a zaryté komunisty, kteří učitelku (a výhody jejich dětí) brání.

Film dějově skáče od praktik kantorky ke klíčové schůzi a čím víc si učitelka dovoluje, tím je jasnější, že odpor bude rozprášen. Ve finále se ale ukáže další rozměr režimem utlačované společnosti, a drtivá porážka se tak může obrátit k dosažení daného cíle. Hřebejkův dvorní scenárista Petr Jarchovský dokonale vystihl mentalitu tehdejší společnosti a jeho předloha graduje bez přebytečných a prázdných vět. Na úplný závěr tvůrci ještě připravili hořkosladkou tečku, která svou ironií potvrzuje syrovou realitu východních praktik i ve slunečné atmosféře prvního září.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Učitelka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!