Pátá Doba ledová stále drží kvalitu a konstantní kurs

Pátá Doba ledová stále drží kvalitu a konstantní kurs70%

Mamutí drcnutí přivádí zpět staré známé a hrozbu zániku planety Země. Hon za ikonickým žaludem má katastrofické důsledky pro již kultovní prehistorické postavičky, divákovi však animované kratochvíle stále lahodí.

Kdo by to byl řekl, že se i po pěti dílech bude veverčák Scrat stále honit za svým vytouženým plodem. Animovaná série od Blue Sky Studios už 14 let těší děti a dospělé po celém světě a v popularitě neklesá. Její současné pokračování tradičně odstartuje právě bojovný hlodavec v hlubokém vesmíru. Touha po vzácném žaludu tentokrát vyvrcholí obřím asteroidem mířícím k matičce Zemi. Manny, Diego, Sid a spol. musí ve své klidné oáze pravěkého míru bojovat o holé životy. Jedno se ale nemění. Jejich dobrodružství budou znovu sledovat plné kinosály.

Vytrvalého veverčáka Scrata vystřelí honba za žaludem až do vesmíru. Sérií typicky nešťastných náhod spustí řetězec událostí, který končí bezprostředním ohrožením ledového světa a jeho obyvatel. Zatímco mamut Manny (Ray Romano) řeší zapomenuté výročí a dceru jedním krokem z domova, asteroid se blíží a animovaní hrdinové se vydávají pod velením lasičáka Bucka (Simon Pegg) na zásadní pouť za záchranou milované Geotopie.

V prvé řadě Doba ledová spadá do kategorie animovaných filmů, které lze vidět i s dabingem. České hlasy jsou vybrané dobře, a i když autor příspěvku recenzuje snímek na základě verze v původním znění, o tradiční kvalitě tuzemských herců v rolích přátel z ledového údolí není pochyb. Stálice na zdech dětských pokojíků dovršila zdárně svou pentalogii a nutno říct, že neztrácí dech. Propracovaná animace je již klíčovou nutností; a jemný vtip, který rozesměje tváře malých diváků, působí i na jejich doprovod. Příběh tak může být zdánlivě jednoduchý. Pozornost si totiž Doba ledová získává drobnými gagy, hravými slovními hříčkami a nespornou roztomilostí v mimice známých postav.

Klíčem k publiku jsou nápady tvořící cestu za záchranou na základě milého nadhledu a účelové komiky outsiderů v každém z kreslených tvorů. Velké plus má Mamutí drcnutí za pohotovou chůzi s dobou. Kromě popkulturních odkazů nám tak mezi vačičáky zabloudí i nějaký ten #hashtag. Celou mozaiku oddechové podívané dotvářejí všudypřítomné "lidské" hodnoty naoko schované v tradičním happyendu: Přátelé drží pohromadě, jsou jedna velká rodina. A podle střízlivých odhadů je na stříbrné plátno někdo ještě párkrát nakreslí.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Doba ledová: Mamutí drcnutí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!