Warcraft překvapil kompaktností. Prvním střetem otevřel slibnou budoucnost hrám na stříbrném plátně

Warcraft překvapil kompaktností. Prvním střetem otevřel slibnou budoucnost hrám na stříbrném plátně80%

Filmová adaptace populární hry otevírá svět, který stojí za to sledovat. Orkové z Hordy a lidé z Aliance bojují se ctí pro vášnivé hráče i nezávislé publikum.

Po mírně negativních recenzích ze zahraničí dorazilo filmové zpracování jedné z nejslavnějších MMORPG her i do českých kin. Obávaná digitální komerce se však nekoná a namísto povrchní akce nabídl Warcraft: První střet pestrý svět se zajímavými charaktery. Epický příběh sice nedosáhne propracovanosti a výjimečnosti tolkienových adaptací, filmový Azeroth nicméně cílí na masivní diváckou obec a slibně si připravuje půdu pro možné pokračování.

Říše Orků Draenor je na pokraji zániku. Temný mág Gul'dan vytvoří portál, kterým Orky vyšle násilím osídlit novou zemi. Tou je lidský svět Azeroth, jemuž vládne král Llane (Dominic Cooper). Společně s rytířem Lotharem (Travis Fimmel) a ochráncem, mágem Medivhem (Ben Foster) jsou připraveni bránit svoje království do posledního muže. Válka mezi Orky a lidmi je na spadnutí. Gul'danova magie ale představuje nákazu, jež může v závěrečném zúčtování skoncovat i s pravými, kouzlem nezkaženými Orky. Spojenectví s lidmi je potom jediná naděje na odvrácení ultimátní zkázy.

Zcela upřímně je nutno podotknout, že se od Warcraftu příliš nečekalo. Z ukázek sálala přemíra CGI, příběh byl jednoduše naznačen a snad jen největší příznivci populární herní série nedočkavě odtrhávali čísla na kalendáři. Přesto, jak už bylo zmíněno výše, se v kinech objevuje příběh inspirovaný těmi nejlepšími prvky z kraje jedniček a nul. Filmový Warcraft se tedy může opřít o bohatý fiktivní svět, ve kterém dochází k opodstatněnému ději. V něm nacházíme charaktery, které mají do posledního Orka, trpaslíka či kouzelníka své místo a nejsou jen loutkou k digitálnímu pobavení diváků. Jednou z nějvětších tref do černého je ale fakt, že ačkoliv se tvůrci snažili co nejvíc zavděčit hráčům kultovní hry, divák Azerothem nepolíbený se lehce zorientuje a snímek ho baví.

Ačkoliv předpokládaná stopáž přesahuje dvě hodiny, film má tempo a prakticky žádná scéna není natahovaná (jako tomu bylo například u prvního Hobita). I dialogy mezi Orky, které možná na první pohled působí jako filmová vata, mají při lehčím nadhledu svůj smysl. Často slouží jako ticho před válečnou bouří nebo klíčovou scénou. Digitální efekty se až na pár výjimek povedly a počítačový vzhled filmu, směřující k věrnější předloze pro hráče, tak ani nevadí. Ve 3D projekci pracují sice svalnatí orkové a mocní mágové trochu na úkor ostrosti, ale to je u tohoto formátu už obehraným evergreenem. Ve dvourozměrné podobě by k podobným odchylkám nemělo dojít.

Příběh Warcraftu představuje obě znepřátelené strany na počátku konfliktu, který se může po otevřeném konci rozvinout do filmové série s nadějnou budoucností. Samotné vyprávění o krizovém řešení zničeného domova má své hrdiny, nešťastné oběti i tragicky padlé. V Azerothu se Duncan Jones nebál vztáhnout ruku na jakoukoliv postavu. A její činy, ať už klíčové nebo úplně poslední, pohánějí dějovou linku kupředu. V sále IMAX, který pořádal novinářskou projekci, navíc vynikla skvělá práce se zvukem a v neposlední řadě tolik působivá hudba Ramina Djawadiho (Hra o trůny, Útěk z vězení).

Warcraft: První střet nepředstavuje dokonalost filmového řemesla nebo špičkové herecké výkony. Ale právě kombinace všech jeho drobností inspirovaná famózním světem dává světlo všem herním adaptacím, které se v minulosti ztratily v černočerné tmě.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Warcraft: První střet

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!