Zlatí ledňáčci zahnízdili u vítězů. Finále Plzeň ocenilo nejlepší české filmové počiny

Zlatí ledňáčci zahnízdili u vítězů. Finále Plzeň ocenilo nejlepší české filmové počiny  

Filmový festival Finále Plzeň, který se každoročně zaměřuje na českou a slovenskou filmovou tvorbu, má za sebou svůj poslední den. A to znamená, že už zná i své vítěze. Finále totiž každoročně oceňuje nejlepší celovečerní film, nejlepší dokument i nejpodařenější televizní počiny. Ceny uděluje jak mezinárodní odborná porota, tak rovněž porota složená ze studentů Západočeské univerzity.

Výherci jednotlivých kategorií získávají festivalové ocenění nazvané Zlatý ledňáček. Letos byly tyto ceny rozdány během slavnostního zakončení festivalu ve čtvrtek 21. dubna. Právě tento ceremoniál, který vysílala živě Česká televize, zakončil plzeňskou týdenní přehlídku domácí filmové tvorby. Provedl jím moderátor Jakub Žáček a jako hudební doprovod vystoupila skupina Vojty Lavičky.

A jaké snímky označily letošní poroty jako ty nejpodařenější? Nejlepším celovečerním snímkem byl vyhlášen film režiséra Olma Omerzu Rodinný film. Nejlepším dokumentem se stal snímek natočení v KLDR s názvem V paprscích slunce. V televizních kategoriích pak bodovala pohádka Svatojánský věneček a seriál z produkce HBO Mamon. Studentská porota pak ocenila loutkový film Malý pán, dokument Nebezpečný svět Rajko Dolečka, seriál Labyrint a snímek True Štúr.

Festival Finále Plzeň oslavil letos již své 29. narozeniny. Pro návštěvníky přichystal sedm dní plných zajímavých snímků, ale i bohatého doprovodného programu. Zatímco Měšťanská beseda, festivalové centrum, nabízela především celovečerní snímky nebo autorská čtení, na něž dorazil třeba Lukáš Pavlásek či Marie Doležalová, DEPO2015 patřilo především dokumentům a večerním koncertům. V rámci festivalu vystoupily třeba kapely Please the Trees, Kieslowski či Olats Otesoc. Nechyběli ani DJ sety a afterparty dlouho do noci. 

Samozřejmě dorazilo i mnoho vzácných hostů. Na Finále se představili jak herci a herečky, tak také režiséři, producenti, scénáristé a lidi dalších profesí, které se s výrobou filmů neoddělitelně pojí. Jednou z nejvýznamnějších hostů byla slovenská herečka Emília Vášáryová, která zde představila snímek Eva Nová, v němž stvárnila hlavní roli. Dorazili i Filip Renč, Jan Hřebejk, bratři Hádkové, Stanislav Majer nebo třeba Marek Daniel známý jako lobbista Tonda Blaník. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!