Zbytečný Lovec postrádá Sněhurku i originalitu

Zbytečný Lovec postrádá Sněhurku i originalitu50%

Volné pokračování Sněhurky a Lovce spadá i přes talentované obsazení do kartotéky zapomenutelných jednohubek z pohádkové říše.

Emily Blunt a Jessica Chastain vystřídaly v loveckém prequelu Kristen Stewart a tvůrci si mnuli ruce. Obměněné obsazení doplněné o Charlize Theron a samozřejmě Chrise Hemswortha mělo znamenat nový, svěží start série. V něm se vracíme do doby před narozením Sněhurky. Zatímco královna Ravenna nerušeně vládne, její sestru Freyu potká krutá rána osudu. V hlubokém žalu v sobě objeví temnou magii a stane se Ledovou královnou. Ambiciózní či originální dějovou linii v Zimní válce nenacházíme. Z nevšední fantasy na motivy známého příběhu se stala klasická pohádka, které kromě Sněhurky schází také temná atmosféra prvního dílu.

Královna Ravenna (Charlize Theron) je nejkrásnější ženou na světě - alespoň podle svého kouzelného zrcadla. Náhle je však její jedinečnost ohrožena nenarozenou dcerou sestry Freyi (Emily Blunt). Ravenna problém vyřeší krutým činem, který uvrhne její sestru do hlubokého zármutku. V něm nachází Freya skrytou magii a stává se vládkyní ledového království. Jako terapii na zlomené srdce zvolí výchovu válečníků - lovců. Ti mají pro svou panovnici dobýt celý svět. Mezi ukradenými dětmi vyčnívají svým umem a šikovností Eric (Chris Hemsworth) a Sára (Jessica Chastain). S každou vyhranou bitvou v nich propuká zášť vůči zabíjení, stejně však také vzájemná láska.

Lovec: Zimní válka si jde vlastní cestou. Vypráví příběh, jak se lovec k práci dostal a co mu zlá královna provedla (ještě předtím, než mu ta druhá udělá totožné zlo). Tvůrci postaví zrození lovce v nejjednoduším slova smyslu. Dosud poslušný válečník najde pod krutou rukou Ledové královny lásku, která je však v království zapovězena. Následně je o ní připraven a v ději můžeme pootočit ručičkami času o mnoho let dopředu.

Na klasickou příběhovou linku naváže lovec Eric v post-sněhurkovské dynastii. Trpasličími pomocníky je požádán o pomoc s hledáním ztraceného zrcadla, které bylo Sněhurce ukradeno. S ním se může stará známá nemesis Freya stát neporazitelnou.

Pohádkový děj by sám o sobě nebyl špatnou volbou, i když je po atmosféře prvního filmu jasným krokem vzad. Zimní válka ale ztrácí celou původní strukturu, díky níž byla Sněhurka a Lovec víc než jen průměrným opiátem od bratří Grimmů. Boj a skutečný konflikt se proměnily v prostý hon kočky s myší, (opravdu!) překvapivé kříšení postav z mrtvých a závěrečný happy end. Mezi pitvořením trpasličích společníků a nutnými vtípky v dějově hluchých částech jde o plýtvání nejen špičkovým castingem, ale i materiálem.

Ve výsledku je pak hodnocení vskutku prosté. Divák je přesycen pohádkovými adaptacemi (na které ještě navíc nelze vzít menší děti) bez jediné kapky invence. Lovec: Zimní válka si zasloužil být důstojnějším pokračováním, bohužel ani hvězdná sestava herců jeho línou jednoduchost a nevyužitý potenciál z kletby nezachrání.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Lovec: Zimní válka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!