Nikdy nejsme sami: ztraceni v existenci odtržené od reality

Nikdy nejsme sami: ztraceni v existenci odtržené od reality70%

Petr Václav přichází se silným sociálním dramatem, ve kterém zobrazuje uzavřený, podivný svět lidí jako kontrast k obyčejnému žití.

Stinné stránky lidské duše dřímají v každém člověku. Extrémní případy potom máme za blázny nebo minimálně za podivíny. Petr Václav, který na sebe upozornil snímkem Cesta ven, došel tentokrát za hranici zdravého lidského rozumu. Představil sondu do života excentrických lidí v zapadlé křižovatce mezi vlastní pravdou a věčným osaměním.

Ve vesnici sousedící se státní komunikací sledujeme osudy několika podivných existencí. Nový domov v ní nachází paranoidní bachař z nedaleké věznice (Miroslav Hanuš), který se spřátelí s místním hypochondrem (Karel Roden). Věčně "nemocného" muže a dvě děti živí manželka (Lenka Vlasáková) hledající nový smysl života v platonickém vztahu s vyhazovačem ze strip klubu (Zdeněk Godla). Ten je ale posedlý svobodnou matkou, která se živí striptýzem (Klaudia Dudová) a marně čeká na uvězněného otce svého dítěte. Společnost propojená nejedním tajemstvím je ukázkovým receptem na sociální katastrofu.

Nikdy nejsme sami je příkladným obrazem společnosti nízké sociální kasty. Každý jedná správně, poháněný vlastním přesvědčením a neotřesitelnými důkazy o zkaženosti světa. Postavy v osamocené vesnici vedle rušné výpadovky řeší své strasti a trápení, jež si ale z valné většiny vytváří sami ve svém paranoidním rybníčku.

Ať už je vám snímek tematicky blízký nebo ne, nelze mu upřít věrnost jednotlivých postav. Ve výtvarně pestrém prostředí (záběry dvakrát přechází z černobílé do barevné a nazpět) se jedná o paletu zajímavých charakterů a především dobré herecké výkony. Karel Roden společně s Miroslavem Hanušem hrají prim a hlavně první jmenovaný ve svých scénách perfektně akcentuje celé téma okolo ztracených existencí

Snad jediné slabší místo filmu je vykonstruovaná láska postavy Lenky Vlasákové k romskému vyhazovači v podání Zdeňka Godly. Ale pokud vezmeme v úvahu jistou nelogičnost, se kterou jednotliví hrdinové operují, je i ta na místě. I s tím, že Godla je očividný neherec. To ale byla i Klaudia Dudová (Cesta ven) a nyní se stala povinným artiklem Václavových filmů. 

Nikdy nejsme sami přinese divákovi momenty šílené, nechutné, ale i akce, u kterých mrazí. Petr Václav se znovu trefil a i když se jeho nejnovější sociální drama nevyrovná Cestě ven, jde o hrůzné podání společnosti mířící za osamělým a smutným koncem. Přesto snímek naráží na prostou pravdu - takových lidí je ve světě celá řada. Smutné a tragické zároveň.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Nikdy nejsme sami

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!