Britové natáčejí v Praze válečný blockbuster Anthropoid. Překonají Sequensův Atentát?

Britové natáčejí v Praze válečný blockbuster Anthropoid. Překonají Sequensův Atentát? 

Víc než sedmdesát let nás dělí od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V koprodukčním snímku Anthropoid, zachycující tuto událost, hraje jednu z hlavních rolí Jamie Dornan z Padesáti odstínů šedi, stejně jako české hlavní město.

Během druhé světové války byly Čechy a Morava loutkovou zemí, násilně obsazenou armádou nacistického Německa. Většina Čechů se raději pasivně podřídila nátlaku a teroru okupantů, zatímco protinacistický odboj byl především kvůli Reinhardu Heydrichovi téměř v troskách. V této situaci nařídila Československá exilová vláda v Londýně v čele s Edvardem Benešem atentát na Reinharda Heydricha, který 27. května 1942 provedli v pražské Libni dva parašutisté: Jan Kubiš a Josef Gabčík.

O příběhu se režisér dozvěděl náhodou

Poprvé jsem se začal zajímat o příběh operace Anthropoid v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl, „ řekl o snímku Anthropoid jeho britský režisér Sean Ellis. Právě tento muž natáčí v Čechách tento koprodukční britsko-česko-francouzský snímek o atentátu.

Murphy z Temného rytíře i Dornan z Padesáti odstínů šedi

Ve válečném dramatu s vysokým rozpočtem, který v naší zemi natáčí mezinárodní štáb od června letošního roku, byl do role odvážného Gabčíka obsazen hvězdný Cillian Murphy. Tohoto Ira znáte například z takových hitů, jako byl Temný rytíř, Počátek, Návrat do Cold Mountain, nebo TRON: Legacy.

Postavu jeho kolegy a kamaráda Kubiše si pak střihl irský herec a model v jedné osobě Jamie Dornan, kterého asi není potřeba – zejména mladým ženám a dívkám - představovat.  Proslavil se totiž zejména rolí pana Greye z filmu Padesát odstínů šedi. Podle hercových slov mu je však role neohroženého atentátníka mnohem bližší než ty předchozí. 

Aňa Geislerová jako Gabčíkova milá

Zatímco Gabčíkovu přítelkyni Lenku Fafkovou hraje ve filmu známá česká herečka Aňa Geislerová, partnerku Kubiše Marii Kovárníkovou kanadská herečka Charlotte Le Bon, kterou si možná pamatujete ze snímku Láska na kari. V roli Reinharda Heydricha se pak objeví  Detlef Bothe, který si pro svou podobnost s tímto nacistou střihl stejnou roli i v českých Lidicích z roku 2011. Tehdejšího československého prezidenta Dr. Edvarda Beneše v Anthropoidu hraje Sean Mahon, známý například z Temných stínů, zatímco nacistického vyšetřovatele Pannwitze představuje mladý německý herec Patrick Kalupa.

Jan Budař jako tlumočník gestapáků?

V Anthropoidu se však mihnou i další Češi. V roli Josefa Valčíka, který pomáhal Kubišovi a Gabčíkovi s přípravou atentátu, uvidíme Václava Neužila. Tento muž si zahrál i ve snímku ze stejné doby Protektor.  Jan Budař ztvární tlumočníka gestapa Josefa Chalupského, zatímco zrádce Karla Čurdu hraje Jiří Šimek, který právě dokončil DAMU.

Na Barrandově vyrostla maketa kostela

Film Anthropoid vzniká v různých lokacích České republiky. Seskok parašutistů se například natáčel počátkem léta 2015 v Brdech, které kvůli tomu museli filmaři zasněžit. Klíčovou událost operace Anthropoid  - obsazení okolí kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze nacistickými oddíly - vznikal před několika dny u skutečného úkrytu Gabčíka a Kubiše v pražské Resslově ulici. Tato rušná dopravní tepna musela být kvůli tomu z obou stran, stejně jako při skutečném dobývání kostela před 70 lety, uzavřena.

V Barrandovských ateliérech pak šikovní řemeslníci vyrobili repliku interiéru tohoto pravoslavného chrámu, včetně lavic a mešních předmětů, zatímco některé byly zapůjčeny z toho skutečného. Filmaři se podívali i do pražského Karlína a Vysočan, na Hradčany i na jiné lokality české metropole.

Znáte skvělý film Atentát?

Ale Android není rozhodně prvním filmem o této známé válečné události. Doslova legendou se stal černobílý československý snímek Atentát od režiséra Jiřího Sequense z roku 1964. Film je oceňovaný diváky i kritikou především díky téměř dokumentárnímu a celkem přesnému stylu vyprávění. Navíc disponuje výbornou atmosférou, i hereckými výkony. Zaslouženě se stal klasikou tuzemských válečných filmů.

Zajímavostí je, že se v něm neobjevují skutečná jména parašutistů, což bylo zřejmě částečně ovlivněno tehdejší atmosférou v komunistické společnosti. Též obsazení bylo na naše poměry hvězdné – kromě Radoslava Brzobohatého v Atentátu hrál i Ladislav Mrkvička nebo Luděk Munzar. Také tento snímek byl z velké části natáčen v Praze.

Nepřesný Daybreak: Točilo se opět v Čechách

Ke slavné a krvavé události našich dějin se o necelých deset let později již v barvě vrátil i snímek Operace Daybreak, režírovaný Lewisem Gilbertem.  Americko-jugoslávsko-britsko-československý film se opět z velké části natáčel v Praze, což v době normalizace nebylo běžné.

Zrádce Karla Čurdu si v něm zahrál Martin Shaw, který se proslavil rolí Doyla ve starším seriálu Profesionálové. Co tomuto snímku chybělo na historické přesnosti, to doháněl akčními scénami zaměřenými na typicky hollywoodské publikum.

Jak si s novým uměleckým zpracováním atentátu poradí Brit Sean Ellis? Snímky tohoto tvůrce jsou specifické svou vtahující atmosférou, stejně jako přesným zachycením doby a prostředí. To se projevilo jak v Ellisově filmovém debutu – romantické komedii z britského supermarketu Cashback z roku 2006, stejně jako v jeho nedávném a výborném kriminálním dramatu, odehrávající se na Filipínách - Metro Manila.

Bude Anthropoid nejlepší film o Heydrichovi?

Ellis je známý jako puntičkář, který před zpracováním dlouho studuje prostředí a souvislosti týkající se scénáře. Také film Anthropoid připravoval téměř 10 let, takže se snad tentokrát nemusíme bát, že Gabčík s Kubišem odletí po atentátu moderním americkým vrtulníkem.

Navíc Ellisovi s přípravou Anthropoidu, na kterém se jako koproducent podílí i český režisér David Ondříček, pomáhají čeští historikové. Nový válečný snímek, který má mít premiéru v květnu nebo červnu 2015 v Praze, by se mohl vydařit a stát se peckou, která k nám přiláká mnoho turistů. Zbývá tedy jen poslední otázka: podaří se Britům překonat výborný Sequensův Atentát, nebo nový film zůstane o krůček za ním?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!