Týden s filmy a jejich tvůrci na plzeňském Finále

Týden s filmy a jejich tvůrci na plzeňském Finále 

Filmový festival Finále jsem letos prožila jako členka studentské poroty. Znamenalo to (příjemnou) povinnost zhlédnout soutěžní snímky, možnost diskutovat s filmaři a herci, chodit na rauty - a samozřejmě spolurozhodnout o celovečerním filmu, kterému my studenti udělíme nestatutární cenu. Zvolili jsme originální absolventský snímek Schmitke.

Vedle mezinárodních porotců na Finále již tradičně porotcují studenti Západočeské univerzity. Dalším specifikem plzeňského filmového festivalu je fakt, že nesoutěží díla za uplynulý kalendářní rok, ale ta, která vznikla v období mezi jednotlivými ročníky (tj. od dubna 2014 do dubna 2015). Tentokrát se promítalo nejen v prostředí secesní Měšťanské besedy, ale i v interiérech architekta Adolfa Loose. V programu nechyběly koncerty (zahrál např. Jiří Schmitzer), autorská čtení (1000 věcí, co mě serou aj.) a talkshow. Nově soutěžily také slovenské snímky a seriály.

Moje srdce filmové fanynky zaplesalo, když jsem se na konci ledna dozvěděla, že jsem byla vybrána do role studentské porotkyně na festivalu Finále, a to v porotě celovečerních hraných a animovaných filmů. Na setkání před zahájením festivalu jsem se seznámila s kolegy-studenty z naší sekce a z porot hodnotících dokumentární snímky a televizní formáty. Z 27 přihlášených se o naši přízeň ucházelo 12 celovečerních filmů, dokumentů však bylo ještě více (86 přihlášených, 17 nominovaných) a rozhodování jsem nezáviděla ani porotcům televizních formátů (65 přihlášených seriálů a TV filmů, z toho 16 nominovaných).

Festivalový týden

Letošní, již 28., ročník festivalu Finále odstartoval v neděli 26. dubna. Na slavnostním zahájení se promítaly digitalizované Staré pověsti české za přítomnosti celebrit nejen ze světa filmu (Trnkův film uvedl mezi jinými Vladimír Franz, předsedkyni mezinárodní poroty televizních formátů Libuši Šmuclerovou doprovodil její partner Dominik Hašek). Pro sběratele autogramů a selfíček s VIP je Finále žní - ani já jsem neodolala a v průběhu festivalu jsem nashromáždila desítku podpisů.

Předsedou mezinárodní poroty hraných a animovaných filmů byl můj oblíbený režisér a scénárista David Ondříček (snímky Samotáři, Grandhotel nebo Ve stínu). Kromě něj a dalších porotců jsme během celého týdne měli příležitost setkat se s lidmi od filmu, kteří přijeli v rámci filmových delegací, nebo se zúčastnili "jen tak". Zážitkem pro mě bylo potkat řadu herců (Saša Rašilov, Anna Geislerová, Pavel Liška a další), ale i diskutovat např. s režisérem Radimem Špačkem či představiteli postav z filmu Cesta ven. Hlavní hvězdou, jakýmsi "maskotem" festivalu pro mě nicméně byl Jakub Žáček, herec a moderátor, který uváděl zahajovací a finální galavečer a též jednotlivé projekce s delegacemi (čímž pádem viděl asi nejvíce filmů a seriálů ze všech účastníků).

Máte-li festivalovou akreditaci, je dobré si rozložit síly (ponechat si mezi jednotlivými projekcemi dostatečné pauzy), dodržovat pitný režim (nechť si každý vyloží po svém) a stravovat se v pokud možno pravidelných intervalech (sledovat s prázdným žaludkem Díru u Hanušovic, kde věčně někdo něco jí, totiž není úplně optimální). Za několik málo dnů na nás už byla patrná únava, jakkoliv nadšení pro věc neutuchalo. Po zhlédnutí všech soutěžních děl následovalo rokování porot, které jsme pojali jako důkladnou diskuzi (resp. hádku v dobrém smyslu slova) nad kvalitami jednotlivých počinů. Na vítězi jsme se nakonec dokázali jednohlasně shodnout.

V podvečer 2. května jsme se na slavnostní zakončení přenášené Českou televizí přesunuli do prostor Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Zlatého ledňáčka od mezinárodní poroty celovečerních hraných a animovaných filmů získalo sociální drama Cesta ven režiséra Petra Václava. Naše porota ocenila debut režiséra Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke vyprávějící příběh postaršího německého inženýra, který je nucen jet na služební cestu do Krušných hor. (Seznam všech ocenění je k dispozici na konci článku.) Na závěr galavečera se s funkcí ředitele po dlouhých 18 letech rozloučil Ivan Jáchim a odcházel se zaslouženým potleskem.

Film ve městě piva

28. ročník Finále měl opulentnější ráz než obvykle, a to díky skutečnosti, že se festival stal oficiální součástí hlavního programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Finále jako nejvýznamnější plzeňská filmová událost každoročně dokazuje, že i v našem industriálním a pivním městě má filmové umění svoje místo. Na jeden týden zde vzniká jedinečná cinefilská pospolitost, která je ovšem zároveň otevřená i "běžným" divákům, mezi něž šíří zdravou dávku nadšení pro česko-slovenskou kinematografii. Jsem ráda, že jsem letos mohla být v centru dění - a příští rok se zúčastním alespoň v roli řadového diváka.

Výsledky 28. Finále Plzeň:

Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Cesta ven (r. Petr Václav)

Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film
vlna vs. břeh (r. Martin Štrba)

Zvláštní uznání mezinárodní poroty pro dokumentární filmy
Comeback (r. Miro Remo)

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní projekt v kategorii cyklická tvorba
Tajné životy – díl č. 4 (r. Ján Sebechlebský)

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní projekt v kategorii necyklická tvorba
České století – Je to jen rock´n´roll (r. Robert Sedláček)

Zvláštní uznání mezinárodní poroty soutěže televizních formátů
Kancelář Blaník, 1. série – díly Dovolená na Krymu a Nadsobotka (r. Marek Najbrt)

Divácká cena za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Tři bratři (r. Jan Svěrák)

Divácká cena Plzně 2015 za nejlepší herecký výkon
Hana Vagnerová (Hany)

Cena studentské poroty za nejlepší televizní projekt v kategorii cyklická tvorba
Život a doba soudce A. K. (r. Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček)

Cena studentské poroty za nejlepší televizní projekt v kategorii necyklická tvorba
Moje povstanie (r. Jonáš Karásek, Marika Beňadik Majorová)

Cena studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Schmitke (r. Štěpán Altrichter)

Cena studentské poroty za nejlepší dokumentární film
Danielův svět (r. Veronika Lišková)

Cena AČFK (Asociace českých filmových klubů) za nejlepší celovečerní český film
Fair Play (r. Andrea Sedláčková)

Cena AČFK za nejlepší dokumentární český film
Století Miroslava Zikmunda (r. Petr Horký)

Cena Film Friendly Region
Jeseníky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!