Asterix: Sídliště bohů – povedený 3D animák pobaví dospělé i větší děti

Asterix: Sídliště bohů – povedený 3D animák pobaví dospělé i větší děti70%

Všichni ji známe - dvojici legračních Galů, odolávajících ve své vesnici Caesarovi. Zlomyslný římský vládce tentokrát vymyslel na neporazitelné Kelty doslova ďábelský plán. Jak to dopadlo? Nový filmový Asterix rozhodně patří k tomu lepšímu z celé série!

Bylo nebylo za devatero horami, dvaceti údolími a tisíci kanci, které proháněli Asterix s jeho kamarádem Obelixem. Za jejich zapadlou vesnicí, která díky kouzelnému elixíru jako jediná odolávala pokusům agresivních Římanů o dobytí, začali Caesarovi otroci stavět domy.

Co chystá Caesar?

Tato čtvrť mramorových  a vysokých budov, honosně nazvaná Sídliště bohů, byla nápadem prohnaného Caesara. Potměšilý diktátor si totiž usmyslel, že když nejde porazit Galy silou, může se mu to povést „obestavením“ jejich oppida a následným splynutím s Římany. Vyjde mu jeho lstivý plán?

To se dozvíte až při sledování francouzského animáku od méně známé dvojice režisérů Alexandra Astiera a Louise Clichyho. Ten je vůbec poprvé převeden na plátno v podobě počítačově referované 3D animace, která mu dává doslova nový rozměr.

Animák, který se povedl

Pro ty, kdo se bojí, že nový film ztratil kouzlo svých kreslených a hraných předchůdců, mám dobrou zprávu. Díky skvělému a vtipnému příběhu, dobře odvedené třírozměrné animaci i zachování klasických Asterixových propriet a vtípků patří Asterix: Sídliště Bohů mezi ty lepší z „galské“ komiksové série.

Přestože je dějově nepatrně horší než dnes již kultovní animák 12 úkolů pro Asterixe z roku 1976, je pořád o něco lepší než hraný Asterix a Obelix s Gérardem Depardieuem a Christianem Clavierem nebo některé další filmové animáky z této známé francouzské řady.

Výborný scénář a humor pro všechny

Dopomáhá mu k tomu zejména skvělý Astiérův scénář, vycházející ze stejnojmeného komiksu ze 70. let minulého století. Kromě obvyklého mlácení Římanů, pronásledování divočáků, hádek mezi Galy, vtipně-absurdních hlášek a mnoha legračních postaviček totiž nabízí Sídliště bohů cosi navíc.

Zatímco dětem se ve snímku budou líbit právě ony výše zmíněné prvky, dospělé čeká v ději další rovina. V ní se mnohdy od srdce zasmějí satiře, utahující si z „neomylných“ politiků a těžkopádných úředníků, stejně jako z poněkud bláznivých turistů a přistěhovalců, jímž začnou někteří místní obyvatelé „lézt do zadní části těla“. Vysloveně nudných míst je ve snímku jen několik.

Obstojná animace, horší dabing

Stejně tak je povedená CGI animace, která sice pokulhává za „Pixarovkami“, ale je plně srovnatelná s některými staršími filmy od Dreamworks. Renderování krajiny, domů, stejně jako pohybujících se zvířat a lidí, včetně jejich obličejové mimiky je v nové Asterixovi téměř dokonalé a kromě dětí budou spokojení i dospělí. Je však potřeba říci, že nový animák není rozhodně určen pro děti mladší šesti let, které většinu z jeho děje nepochopí.

Také hudební doprovod si zaslouží ocenění. Přestože nejde o něco bombastického, příjemně k filmu ladí. Co naopak zamrzí, je český dabing. Zdá se, že mnohé postavy byly nadabovány trochu ledabyle a ve spěchu. Nedočkáme se bohužel ani skvěle padnoucích dabérů Asterixe a Obelixe – Jiřího Štěpničky a Pavla Trávníčka, kteří pozvedli některé z hraných předchůdců tohoto filmu na zcela vyšší úroveň.

Příjemná pohádka pro celou rodinu

Pokud v této pohádce čekáte něco dějově zcela nového, nedočkáte se, protože Asterix: Sídliště bohů se přes několik menších novinek v rámci série (3D animace, neotřelé téma) drží osvědčeného schématu z předchozích dílů. Tedy vtípek, vtípek, honička, bitka, absurdní hláška a tak stále dokola.

Nedá se říci, že by tím snímek nějak trpěl, protože to je koneckonců to, co většina skalních fanoušků od této série očekává. Nejde sice rozhodně o převratný filmařský počin, ale o příjemnou rodinnou pohádku, převyšujících mnoho jiných. Pro rodiče s dětmi, příznivce Asterixe a Obelixe i francouzských filmů je nutné ho vidět, ostatní mohou návštěvu tohoto povedeného snímku zvážit. Film si rozhodně zaslouží silnějších sedmdesát procent.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Asterix: Sídliště bohů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!