Spontánní Mário Bihári rozproudil krev posluchačů v Horních Počernicích

Spontánní Mário Bihári rozproudil krev posluchačů v Horních Počernicích70%

Člověk by se při pohledu na Mário Bihári TRIO až divil, jak se takhle muzikantská trojka vlastně mohla dát dohromady, přestože jim to skvěle ladí. Za klavírem či harmonikou lká něžné písně o lásce i rozdováděné valčíčky nevidomý, zato prostorově rozložitý Bihári, decentně jej doprovází Petr Tichý na kontrabas, který ve svém zbytkovém projevu na rozdíl od romské bezprostřednosti ctí význam svého příjmení, a na druhé straně sedí divoký perkusista řečený Tokhi, který je samý vtip na Biháriho adresu, leckdy i černější, než bychom sami snesli.

Ve čtvrtek 20. listopadu v Divadle Horní Počernice rozhodně narváno nebylo, ba naopak, první řady obsadilo okolo 30 posluchačů. Tento malý počet však muzikanty nezaskočil, hráli od srdce, naplno, kapelník byl na konci celý zbrocený poctivým potem.

Jestli by nějaké slovo charakterizovalo tento večer přiléhavě, bylo by to slovo improvizace. Mário Bihári v roli nespoutaného hudebníka, který začne hrát určitou píseň, protože se mu zrovna chce, bez ohledu na to, jestli ji jeho spoluhráči ovládají, krásně reprezentuje romský životní styl, svobodu, důraz na momentální prožitek, vložení celého srdce. S touto polohou krásně kontrastuje (bez urážky) „styl gadžo“proboha, co budu dělat, tohle jsme si nedomluvili, jakou tóninu máš na mysli a co to vůbec hraješ bez odpočítání?!

Těžko říci, které situace byly předem domluvené a ve kterých byla skutečně nejistota a totální improvizace. Kontrast dvou světů – černého a bílého – se ale do hudebního večera promítal nehledě na tyto okolnosti.

Mário Bihári je ve svém vystupování zcela spontánní, mezi písněmi vypráví o potyčce v tramvaji, ortopedovi a zánětu šlach, slepeckou hůl má přitom složenou nahoře na klavíru, do kterého si ji na konci nešťastně zavře. „Já jsem dilina!“ komentuje se smíchem svou chybu na začátku písničky.

Ve svých písních vypráví o lásce, líčí úsměvné příběhy ze života, v instrumentálkách zase využívá bohatý romský temperament při nekonečném zrychlování tempa, člověk by vyskočil ze sedačky a dal se do tance! (Na poslech téhle muziky jsou divadelní sedačky asi nedobrou volbou :-) ) Tenhle frajer vpravdě dokáže dojmout k slzám i roztancovat do roztrhání těla…

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Horní Počernice nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Horní Počernice

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!