Slovenská bojovnice Zuzana Piussi zapálena filmem

Slovenská bojovnice Zuzana Piussi zapálena filmem 

„Zapáleni filmem“ - to je hlavní motto letošní Letní filmové školy, kam v těchto dnech zavítala i slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi. Diváci tak mohou zhlédnout část z její tvorby a nahlédnout pod pokličku slovenské policii, justici či sexualitě.

Aktuální a palčivé otázky slovenské současnosti řeší Zuzana Piussi bez obalu. Nebojí se hněvu ani žalob, které na ni často dopadají. Za drobnou postavou štíhlé blondýnky s jemným hlasem se schovává moderní bojovnice za lidská práva, pravdu a upřímnost. Tyto hodnoty postrádá nejen slovenská politická scéna, ale jak se ukazuje v jejím díle, mnohdy ani slovenští občané při zodpovídání společenských otázek.

Dle mého názoru je důležité sledovat dílo Z. Piussi nejen kvůli představě o životě soudobého Slovenska. Důležité je položit si otázku, zda se jednání hlavních hrdinů vztahuje pouze na příslušníky slovenského národa. Bylo by jednání Čecha ve stejném postavení a situaci jiné? Přistupoval by kdokoli z Evropské unie k problematice odlišně? A pokud ano, proč jsou to zrovna Slováci, kdo jedná tímto způsobem?

Na Letní filmové škole se její návštěvníci mohou zamyslet celkem sedmkrát. Sedm snímků (Babička, Muži revoluce, Od Fica do Fica, Křehká identita, Andělé pláčou, Koliba a Nemoc třetí moci) se sociologickým nadhledem je možné během tohoto týdne zhlédnout v Uherském Hradišti a po zhlédnutí si doplnit informace následující debatou s autorkou.

Pokud jde o filmové hodnocení snímků, dělí se diváci dokumentů Z. Piussi na dva tábory. Jedni ji pomyslně vyzdvihují na vítězný stupínek současné slovenské dokumentární tvorby, jiní ji kritizují za často amatérsky působící styl ztvárnění. Zhlédnutí samotné však není ani v dnešní době snadnou záležitostí. Kvůli kontroverzi a obavám distributorů se s nimi setkáte pouze na filmových festivalech či na specializovaných serverech.

To ovšem Piussi stále neodrazuje od dalších projektů. Při jednom veřejném setkání prozradila, že ještě v říjnu tohoto roku se můžeme těšit na premiéru nového snímku, tentokrát o týrání dětí.

„Já nerozděluji mezi tím, co je dobré a co zlé. Mě zajímá, co existuje.“

Nezbývá než této provokativní bojovnici popřát, aby ji zapálení filmem vydrželo i po skončení uhersko-hradištského festivalu a havlovské heslo „pravda a láska zvítězí“ se tak zase přiblížilo o kousek blíže naší realitě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!