Skanzeny po celé republice lákají na tradiční Velikonoce i bohatý folklorní program

Skanzeny po celé republice lákají na tradiční Velikonoce i bohatý folklorní program 

Chcete-li si užít Velikonoce v duchu starých tradic a zvyků, určitě zavítejte do některého ze skanzenů roztroušených po celé České republice. Svátečně vyzdobené interiéry lidových staveb nabídnou pohled na život našich předků i poznání jarních obyčejů. Mnohde se chystají i doprovodné programy s ukázkami zdobení kraslic, pletením pomlázek, tradičními velikonočními pokrmy a vystoupením folklorních souborů.

1. Přerov nad Labem

Přerovský skanzen lidové architektury zve až do 28. dubna na výstavu Jaro na vsi, která přibližuje tradiční jarní a velikonoční zvyky. Ve výstavních prostorách bednárny je navíc připravena velká výstava kraslic, velikonočních dekorací a pečiva. Každou sobotu, neděli a na Velký pátek je připraven i bohatý doprovodný program: zdobení kraslic, paličkování, ukázky dřevořezbářského, košíkářského, drátenického a kovářského řemesla, zdobení perníčků či malování svíček voskem. Chybět nebude ani občerstvení. Otevřeno je od úterý do neděle vždy od 9:00 do 17:00 hodin včetně Velikonočního pondělí. Vstupné 100/50 Kč.

2. Muzeum lidových staveb Kouřim

Rovněž až do 28. dubna můžete zavítat do Muzea lidových staveb v Kouřimi na výstavu Velikonoční čas, která vás přenese do časů dávno minulých. V jednotlivých chalupách a staveních se seznámíte s obyčeji, které se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc. Těšit se můžete na ukázku svátečně prostřeného stolu s velikonočními pokrmy či na magické úkony jarní očisty a přivolání prosperity. Instalace v domě z Jílového - Kamenné přibližuje velikonoční obyčeje německého obyvatelstva v severních Čechách včetně tradice Velikonoční jízdy, která dodnes přetrvala pouze v sousední Horní Lužici. Otevřeno je vždy od pátku do neděle od 10:00 do 16:00 hodin, návštěvu si můžete ale naplánovat i 18. a 22. dubna. Vstupné 80/40 Kč.

Velikonoce na Dlaskově statku. Foto: archiv Dlaskova statku

3. Dlaskův statek

20. dubna se vydejte za velikonoční atmosférou na Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Přichystáno je vystoupení několika folklorních souborů, program pro děti a otevření nové celosezónní tematické expozice, tentokrát o tradičním zpracování dřeva nazvané „Z jednoho kmene“. Spolu s folklorním souborem Jizera z Liberce a Bartošovým souborem ze Zlína vynesete „Mařenu“ ze statku, utopíte ji v Jizeře a přivítáte jaro. Chybět nebude tvůrčí dílna velikonočních dekorací, občerstvení a malý jarmark s ukázkami lidových řemesel Pojizeří. Akce proběhne od 10:00 do 16:00 hodin, vstupné činí 60/40 Kč.

4. Muzeum v přírodě Veselý kopec

Od 19. do 22. dubna zavítejte na Vysočinu na program Velikonoce na Veselém kopci. Zdejší skanzen a muzeum v přírodě připravilo malování kraslic, pečení tradičního velikonočního pečiva a ukázky předmětů provázejících velikonoční svátky v minulosti. Akci spojenou se zahájením návštěvnické sezóny doplní pestrý kulturní program. Otevřeno bude od 10:00 do 15:00 hodin, vstupné činí 120/100/70 Kč.

5. Betlém v Hlinsku

V nedaleké památkové rezervaci lidové architektury Betlém v Hlinsku můžete až do 28. dubna navštívit výstavu s názvem Velikonoce na Betlémě. Ve zdejších roubenkách najdete připomínku tradičních jarních obyčejů, zjistíte proč se předvelikonoční neděle jmenovaly Pražná, Kýchavná nebo Družebná a jaké zvyky provázely Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou sobotu. Ve dnech 14., 16., 17. a 23. až 26. dubna výstavu doplní ukázky zdobení kraslic, které předvede paní Ivana Jaklová z Chotěboře. Otevřeno je od úterý do neděle od 8:30 do 12:30 a od 13:00 do 16:00 hodin. Vstupné 80/60/40 Kč.

Betlém v Hlinsku. Foto: archiv skanzenu Betlém v Hlinsku

6. Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen Krňovice láká 20. a 21. dubna na velikonočně vyzdobené interiéry lidových stavení i povídání o tom, jak svátky prožívali naši předci. Chybět nebudou oblíbené dílničky a tradiční pečení chleba. Pokud vyjde počasí, mohou se děti těšit i na svezení na hřbetech koní. Po oba dny bude otevřeno od 10:00 do 16:00 hodin, vstupné 80/50 Kč.

7. Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zve od 20. do 22. dubna na Velikonoce na Valašsku. Připraven je velikonoční jarmark s ukázkami zdobení kraslic a pletení velikonočních pomlázek, cimbálová muzika i pestrý program v podání několika folklorních souborů. Otevřeno je od 9:00 do 17:00 hodin, jednotné vstupné na program, v rámci něhož můžete navštívit všechny areály muzea, činí 120/100/60 Kč.

Podorlický skanzen Krňovice. Foto: archiv skanzenu Krňovice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!