29.3.2024, 9:00 – 1.4.2024, 15:00
Veselý Kopec

Během programu Velikonoce na Veselém Kopci představíme od pátku 29. března do pondělí 1. dubna křesťanské tradice i lidové zvyky, pověry a úkony, výzdobu, předměty a pokrmy spojené s tímto obdobím.

Můžete se těšit na předvádění výroby pomlázek, kraslic či košťat, kterými se o Velikonocích vyháněl z domu hmyz. Také bude možné přivonět k medu (nebo jej ochutnat samotný či v jidáších a pernících), jež měl snězený o Zeleném čtvrtku uchránit strávníka od uštknutí hadem.

U úlů zase bude možné obdivovat ozdobený stromek líto, která dívky darovaly včelaři. Přinášely jej do vsi ještě před Velikonocemi a vítaly tak s koncem zimy nové jaro předznamenávající léto a s ním spojenou úrodu.

Na Veselém Kopci se samozřejmě také seznámíte s průběhem celého velikonočního neboli pašijového týdne. Dozvíte se, kdy se nosilo nové oblečení, během kterého dne hrála důležitou roli voda a kdy zase oheň. Připomenete si příběh ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

A nahlédnete i do veselí Velikonočního pondělí, do něhož v minulosti patřily kromě dopoledního koledování i odpolední hry s vejci.

Doprovodný kulturní program:
- 29. března * Na Velký pátek koncert na harmonium ve veselokopecké kapli.
- 30. března * Na Bílou sobotu obchůzka chlapců s hrkačkami a řehtačkami.
- 31. března * Na Velikonoční neděli vystoupení folklorního souboru.
- 1. dubna * Na Velikonoční pondělí tradiční hra koulení vajec.

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Velikonoce 2024 na...

U tří jasanůLuže (19.8 km)

Residence ArxChrudim (21.1 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (21.2 km)