Večer s českým dokumentem uvede předpremiéru snímku Máma z basy

Večer s českým dokumentem uvede předpremiéru snímku Máma z basy

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pondělí 25. září zasvětí pražské kino Světozor tuzemské dokumentární tvorbě. V 18.30 hodin zde začíná Večer s českým dokumentem, který návštěvníkům v drobných ukázkách a za přítomnosti tvůrců představí osm připravovaných českých dokumentárních snímků. Závěr večera bude patřit předpremiéře Mámy z basy.

Institut dokumentárního filmu (IDF) společně s Czech Film Center připravil letos již po třinácté Večer s českým dokumentem, který je návštěvníkům přístupný zdarma. Jeho cílem je diváky provést aktuální dokumentární tvorbou. Prezentují se zde trailery a ukázky snímků, které tvůrci osobně představí.

Prezentovat budou zkušení producenti a také nadaní debutanti. Představeny budou projekty vyráběné v koprodukci s Českou televizí i HBO Europe. Na většinu snímků se mohou diváci těšit na začátku či v průběhu příštího roku, dva snímky čeká česká premiéra již letos na podzim,“ uvedla Anna Kaslová z IDF.

Politika i sociální témata

Mezi prezentujícími se představí například režisérka Apolena Rychlíková se snímkem Hranice práce o nejhůře placených zaměstnání, který přináší osobní zprávu o chudých pracujících v České republice. Dokumentární road-movie Vienna Calling o vykradači hrobů uvedou režisér Petr Šprincl a producent Marek Novák.

Chceme představit různorodost témat současných českých dokumentů,“ řekla k dramaturgii večera Anna Kaslová. „Tvůrce zajímají společenská a sociální témata (Hranice práce, Pasažéři), aktuální politické otázky (Budovatelé říše, Až přijde válka), ale chystají se také filmy inspirované díly a osobnostmi významných českých tvůrců (Vědomí souvislosti, The Sound Is Innocent) či „obyčejného českého člověka" (Dobrý život bratra Bendy),“ dodala.

V rámci večera proběhne předpremiéra celovečerního filmu Máma z basy, časosběrného dokumentu mapujícího fenomén mateřství ve vězeňských podmínkách. „Film je unikátní v tom, že jsme jediní v celoevropském kontextu, kdo na takovém („mateřském“ – pozn. red.) vězeňském oddělení natáčel dokument. Nikdo nikdy taky nezkoumal, jaký vliv má pobyt ve vězení na děti v jejich dalším životě,“ poznamenala režisérka dokumentu Veronika Jonášová.

Foto: Z filmu Máma z basy. Zdroj: archiv IDF

Ze snímku Hranice práce. Zdroj: archiv IDF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!