Výroční Finále Plzeň startuje již za deset dní

Výroční Finále Plzeň startuje již za deset dní

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Festival Finále odstartuje v západočeské metropoli již ve čtvrtek 20. dubna. Kromě 40 soutěžních českých a slovenských filmů a TV a internetových projektů nabídne dalších 92 celovečerních i krátkých filmů z celkem jednadvaceti zemí. Vstupenky na festival si můžete v předprodeji kupovat již od 6. dubna.

V sekci České stopy v mezinárodních koprodukcích se objeví snímky z Číny, Indonésie, Norska, Velké Británie a Německa, které mají minoritní českou koprodukci, nebo se natáčely v České republice. V hlavním městě se odehrává indonéské drama Dopisy z Prahy nebo čínský romantický film To místo známe jen my. Promítat se budou také filmy zasazené do období 2. světové války, třeba Úkryt v zoo, který se natáčel na pražském Výstavišti v Holešovicích, či Anthropoid.

Čím dál častěji se objevují zahraniční koprodukce a spolupráce, mnoho filmů se natáčí u nás a podílí se na nich čeští profesionálové. Letos se v této sekci objeví například často diskutovaný thriller Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých, který získal Stříbrného medvěda na Berlinale a v němž hraje jednu z hlavních rolí Miroslav Krobot,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Nesoutěžní sekce Festival ZOOM uvede vítězné snímky ze zahraničních festivalů v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku. „Jsou to filmy, které se většinou do české kinodistribuce vůbec nedostanou,“ poznamenal programový ředitel Peter Badač. Diváci budou mít možnost zhlédnout nejlepší chorvatský film roku 2016, psychologické drama Na druhé straně. Snímek Houstone, máme problém na pomezí skutečnosti a fikce pojednává o jugoslávském vesmírném programu.

U příležitosti 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace vznikla sekce Německé kino, která uvede čtyři celovečerní a pět krátkých filmů. Návštěvníci mohou vyrazit třeba na road movie Cesta s tátou, jež se odehrává v létě 1968, či na válečné drama Běž, chlapče, běž vyprávějící příběh devítiletého uprchlíka z varšavského ghetta.

Nejnovější české a slovenské filmy představí sekce Na vlně. V jejím rámci se budou promítat snímky Bába z ledu, Strnadovi, Špína či Pátá loď. První úlovek nabídne premiéry i předpremiéry, mezi nimiž se objeví i první díl Hřebejkovy trilogie Zahradnictví s názvem Rodinný přítel, který zahájí celý festival.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!