Olomouc dostane nové kulturní centrum. Otevře se již letos na Dolním náměstí

Olomouc dostane nové kulturní centrum. Otevře se již letos na Dolním náměstí

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Otevření nového kulturního centra je plánováno na podzim letošního roku. Jeho cílem bude přinést živou kulturu do centra města, otevřít prostor pro českou i mezinárodní uměleckou scénu a zároveň vytvořit místo pro volnočasové aktivity napříč generacemi. K jeho realizaci může přispět i veřejnost.

S myšlenkou přišla společnost DW7, která v Olomouci působí již jedenáctým rokem a mezi jejíž projekty patří například pořádání mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Kromě toho se stará také o chod Divadla na cucky, komunitní Za()hradu nebo Galerii W7. „V průběhu uplynulých let se nám podařilo nastartovat řadu vynikajících aktivit, které získávají dobré jméno i v zahraničí. Otevření nového prostoru je pro nás velkou výzvou, jak dosavadní snahy zase posunout o krok dál,“ uvedl ředitel organizace Jan Žůrek.

Novým sídlem DW7 se stane budova č. 23/24 stojící na olomouckém Dolním náměstí, která patří podnikateli Josefu Kvapilovi, držiteli ceny Via Bona za dlouhodobou významnou finanční a materiální podporu neziskovým organizacím na Olomoucku. „Chtěli jsme najít komfortní zázemí, což se nám díky vstřícnému partnerovi podařilo,“ okomentoval výběr budovy Žůrek. „Mám radost, že z našich původně obchodních prostor vznikne zázemí pro aktivity, které jsou pro společenský život v Olomouci jednoznačně přínosné,“ řekl Josef Kvapil. Společnost se tak do nových prostor přestěhuje ze svého provizorního sídla – bývalé kanovnické rezidence na Wurmově 7.

Do nové budovy se přesune i Divadlo na Cucky, které se svým přesunem současně chystá i několik zásadních změn – od sezóny 2017/2018 se ho ujme nová umělecká vedoucí Silvia Vollmannová. Divadlo představí nový vizuál a plánuje rozvinout budování kvalitního repertoáru, na němž se mají podílet výrazné osobnosti české i slovenské divadelní scény. „Naším cílem do budoucna je vytvořit stabilní soubor a postupně sestavit fungující repertoár, rozmanitý ve formách i tématech. Příští sezónu chceme odstartovat premiérou jedné z netradičních divadelních forem – seriálu. Diváci se tak mohou těšit na divadelní sitcom, u kterého už nyní slibujeme pokračování,“ nastínila Silvia Vollmannová.

Dvě patra nové budovy však bude čekat v jarních a letních měsících rekonstrukce. Finančně může pomoci i veřejnost. Crowfundingová kampaň s heslem „Dolní vám. – Otevřete centrum kultuře!“ je spuštěna od 7. dubna a zájemci budou moci poslat finanční příspěvek a vybrat si tak i některou z tematických odměn, jako například vstupenky na představení. Podpořit projekt je možné i zakoupením takzvaných zlatých vstupenek nebo návštěvou celé řady akcí. První akce – benefiční koncert – se uskuteční 11. března v Divadle na cucky. Sbírka vyvrcholí během květnového 21. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora 21. května. 

Foto: www.divadlonacucky.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!