MFF Karlovy Vary: záporák Dafoe převezme na slavnostním zahájení Křišťálový glóbus

MFF Karlovy Vary: záporák Dafoe převezme na slavnostním zahájení Křišťálový glóbus

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již zítra začne 51. ročník MFF v Karlových Varech. V předvečer startu nejvýznamnějšího tuzemského filmového festivalu dorazil do epicentra dění americký herec Willem Dafoe. Na pátečním slavnostním zahájení převezme cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. 

Držitel dvou oscarových nominací stane na červeném koberci před vstupem do hotelu Thermal v den zahájení po 17. hodině. Následující den bude hostem pořadu Na plovárně s Markem Ebenem. Svou přítomností doprovodí dvě filmové projekce - sobotní snímek Pasolini ve 22:30 a nedělní Scorseseho Poslední pokušení Krista ve 23 hod v Letním kině.

Jeho první role ve filmu přišla ve snímku Kathryn Bigelow Nemilovaná. Od té doby účinkoval ve více než stovce filmů s významnými režiséry. Hrál pod taktovkou Wese Andersona, Martina Scorseseho, Spikea Leeho, Olivera Stonea nebo Larse von Triera. V Čechách bude patrně nejznámější jeho role Zeleného Goblina v první komiksové adaptaci Spider-Mana od Sama Raimiho. Je také originálním hlasem Gilla, ryby z akvária zubaře Philipa Shermana ve filmech Hledá se Nemo a Hledá se Dory. V příštím roce ho uvidíme například jako Nuidise Vulka, vedlejší postavu z komiksového Aquamana v DC týmovce Justice League.

Dafoe měl dvakrát šanci získat tolik ceněnou sošku Oscara. Byl nominován za filmy Četa Ve stínu upíra. Kromě toho obdržel např. Cenu losangeleských filmových kritiků a Independent Spirit Award a získal nominaci na Zlatý glóbus.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Willem Dafoe

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!