Hledá se Dory: Animovaná cesta za sebepoznáním

Hledá se Dory: Animovaná cesta za sebepoznáním70%

Po třinácti letech přicházejí tvůrci oscarového animáku Hledá se Nemo s pokračováním, jehož alfou a omegou je pátrání zapomnětlivé modré rybky Dory po ztracených rodičích. Snímek Hledá se Dory svého předchůdce sice nepřekonal, ale zcela jistě nesklouzne do škatulky výrazně slabších „dvojek“.

Dory po dobrodružné záchraně malého Nema žije společně s ním a jeho otcem Marlinem na korálovém útesu. Nečekaně se jí začnou vracet mlhavé vzpomínky z dětství. Z fragmentů postupně skládá mozaiku, jež ji má dovést až k jejím ztraceným rodičům, kteří pravděpodobně žijí na druhé straně oceánu. Společně s dvojicí klaunů očkatých se vydává na strhující cestu. Ta rybky zavede až do prestižního Mořského akvária v Kalifornii.

Ani tentokrát nechybí celá řada více či méně ochotných mořských živočichů, kteří Dory v jejím hledání pomohou. Mezi jinými třeba trochu nevrlá chobotnice Hank, jenž celé dny úspěšně uniká zaměstnancům akvária, krátkozraká velryba Naděje nebo její ustrašený soused Bailey, běluha, která věří, že má problémy s echolokací.

Hledá se Dory má řadu vtipných i duchaplných momentů, které pamatují jak na děti, tak na jejich rodiče. Tentokrát možná spíše na druhou zmiňovanou skupinu. Například hlas akvária, kterým je v originále Sigourney Weaver, je narážkou na spolupráci herečky na celé řadě dokumentů o přírodě, které jsou v Americe populární. Její český protějšek Marek Eben je v tuzemském kontextu srovnatelně efektní volba. Pixarovské spojení mořského světa se světem lidí je opět obohaceno o ušlechtilé myšlenky dotýkající se nejen ochrany přírody, ale zejména tradičních hodnot jako je přátelství, láska a rodina. Skrze postavu Dory navíc divák nahlíží do duše tvora, který „vybočuje“ ze zástupu (v tomto případě) ryb, které nemají potíže „s krátkoblbou pamětí“, což z Hledá se Dory rovněž dělá film, který může být současně vtipný, poučný i inspirující.  

Kouzelnou a zároveň tajemnou podvodní atmosféru opět hudebně podtrhl skladatel Thomas Newman, který má kromě Nema na kontě i třeba nestárnoucí soundtrack k Americké kráse, filmu Zelená míle nebo posledním dvěma Bondovkám. Titulní skladbou filmu je pak píseň Unforgettable, jak ji přezpívala australská zpěvačka Sia (známá původně ve verzi amerického jazzmana Nata Kinga Colea).

Český dabing v čele s Barborou Munzarovou coby Dory a Ivanem Trojanem (Marvin) snímku rozhodně neubírá, i když na fenomenální kvalitu a originalitu české verze Hledá se Nemo tentokrát nedosáhl. 

Hledá se Dory je milý snímek pro celou rodinu, který, ač místy trochu ztrácí dech, vše vyváží působivým závěrem a svou vizuální bohatostí. 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Hledá se Dory

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!