Životní příběh Alfréda Radoka v Národním divadle Brno

Životní příběh Alfréda Radoka v Národním divadle Brno

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V  činohře  Národního divadla Brno  přivítají jaro stylově  –  unikátním  činoherně-hudebně-tanečním projektem s názvem Otvírání studánek Alfréda Radoka. Původní hra Martina Sládečka v režii básníka jeviště J. A. Pitínského uctí nejen čtyřicáté výročí úmrtí jednoho  z nejslavnějších  českých  režisérů  Alfréda  Radoka,  ale  vzpomene i brněnské premiéry slavné Martinů kantáty Otvírání studánek, od níž letos uplyne šedesát let.

Alfréd  Radok  (1914-1976)  patřil  k  nejvýznamnějším  evropským  režisérům  20.  století. V divadle byl filmařem, ve filmu divadelníkem, v životě humanistou. Jeho jméno dnes znají v souvislosti s principem  Laterny  magiky  lidé  po  celém  světě.  Méně  známý  je  jeho pozoruhodný osud, do kterého tvrdě zasáhly oba totalitní režimy minulého století. Příkladem jedné  z mnoha  podob  těchto  zásahů  byl  v roce  1960  zákaz  Radokova  zpracování  kantáty Otvírání  studánek  skladatele  Bohuslava  Martinů  a  básníka  Miloslava  Bureše.  Stesk  postavy Poutníka  po  rodném kraji  byl  tehdy  nazván  „sentimentem  emigranta“.  Ten  Radok  následně poznal na vlastní kůži.

Původní  Sládečkova  hra v režii J. A. Pitínského spojí život Alfréda Radoka s motivy slavné Martinů kantáty a nabídne divákům křehký příběh lidské velikosti a malosti, věrnosti a zrady – a především lásky  dvou lidí v soukolí 20. století.  V úloze Alfréda Radoka se představí Dušan Hřebíček, jako Marie Radoková pak Eva Novotná.

V závěru inscenace bude provedena celá Martinů kantáta Otvírání studánek.

Premiéra    29. 4. 2016 v 19.00 v Mahenově divadle

Reprízy    30. 4., 2. 5., 8. 6. 2016 v 19.00, 3. 5. v 18.00 tamtéž

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mahenovo divadlo nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Mahenovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!