KineDok letos přinese i festivalové filmové hity

KineDok letos přinese i festivalové filmové hity

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Dalších 15 autorských dokumentů z evropské produkce představí během letošního roku projekt KineDok organizovaný Institutem dokumentárního filmu. V České republice mohou fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se s filmy, které se s úspěchem promítaly na zahraničních filmových festivalech. Projekce bývají doprovázeny debatou s tvůrci filmu či odborníky.

Jaké filmy obsahuje letošní KineDoková nabídka?

Domácí dokumentární tvorbu zastupuje úspěšný snímek Jana Foukala Amerika, který přibližuje český fenomén trampingu. Druhým českým reprezentantem je časosběrný dokument Jiřího Stejskala Jáma, jehož hlavní postavou je energická Nataša žijící uprostřed sídliště v centru Kyjeva se svými dvěma muži a čtyřmi dětmi a snaží se svou rodinu chránit před nástrahami z řad jehovistů a různými konspiračními teoriemi.

Dokument o rebelujícím teenagerovi, který za každou cenu chce soutěžit v místní rallye – tento maďarský snímek Drifter režiséra Gábora Hörchera bodoval na festivalech v Sarajevu, Lipsku nebo Amsterdamu. Dokument Hudební bratři v režii Balázse Lévai zas ukazuje, jak jedna písnička dokáže pomoci v léčbě drogově závislého frontmana maďarské kapely.

Z Chorvatska ve výběru figuruje dokument Je to nejlepčejší od Evy Kraljević, ve němž sama režisérka citlivě zachycuje svůj láskyplný vztah k sestře, jejíž vtip a duchaplnost zcela zakrývají její postižení a dělají z ní hvězdu dokumentárního plátna. Miss Roma ve škole, film vzešlý z tříletého natáčení, ukazuje snahu romských dívek vymanit se z nalajnované budoucnosti: první kluk - dítě - manžel, dodělat si školu a postavit se na vlastní nohy.

Nespočet ocenění posbíral také dokument Alexandra Nanau Toto a jeho sestry o desetiletém Totonelovi, který se svými dvěma staršími sestrami vyrůstá v chátrajícím bytě poté, co jejich matku zavřeli za obchod s drogami. Příběh 32leté boxerky Steluty řeší film Zlatý robot režisérské dvojice Mihai Dragolea a Radu Constantin Mocanu.

Slovensko v letošním roce reprezentuje dvojice krátkých filmů studentek VŠMU Ivany Hucíkové a Terezy Michalové nazvaných Matky a dcery a Nový svět – křehké téma společného soužití čtyř generací žen a život osamělé, psychicky labilní ženy v chátrajícím domě. Ve výběru nechybí ani nejoceňovanější slovenský dokument uplynulého roku Tak daleko, tak blízko. Zkušený režisér Jaro Vojtek v něm bez laciného sentimentu zachycuje ne zas tak odlišný svět několika autistů a jejich vztahy s rodiči.

Z norské produkce k divákům zavítá poetický snímek Sourozenci až za hrob od Frode Fimlanda o poklidném soužití sedmdesátiletých sourozenců Magnara a Oddny na rodinné farmě takřka v divočině. Dokument Medvědí ostrov natočený Inge Weggem pojednává o adrenalinovém tripu tří bratrů na ostrov obývaný povětšinou ledními medvědy.

Černý humor od Černého moře nabízí Dominový efekt v režii Elwiry Niewiery a Piotra Rosolowski. Abcházský ministr sportu Rafael pro zviditelnění své země organizuje světový šampionát v dominu a zároveň se snaží udržet svůj vztah s hysterickou ruskou operní pěvkyní Natašou.

V dokumentu 6 kroků od sebe polský režisér Bartosz Dombrowski hledá prostřednictvím road movie vztahovou linii mezi varšavskou punkerkou Martynou a mexickým farmářem Antoniem na základě teorie, ve které je každý člověk s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti lidí, kteří se navzájem znají. Výběr letošních kinedokových dokumentů uzavírá lotyšský snímek Můj otec bankéř, ve kterém režisérka Ieva Ozolina pátrá po svém otci, jenž po pádu Sovětského svazu rychle zbohatl a poté ještě rychleji zmizel, a kterého prý Interpol po 18 letech našel v malajském blázinci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!