Dokumentární akce East Doc Platform zahajuje svůj pátý ročník

Dokumentární akce East Doc Platform zahajuje svůj pátý ročník

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V březnu se již popáté představí East Doc Platform, největší dokumentární akce svého druhu ve střední a východní Evropě. Každoročně se akce účastní na 400 filmových profesionálů. Pro veřejnost jsou přichystány přednášky významných osobností světového dokumentu na aktuální témata, většina z nich proběhne v Institutu Cervantes.

East Doc Platform organizuje Institut dokumentárního filmu při Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Akce proběhne v Praze od 7. do 13. března.

Motto letošního ročníku East Doc Platform zní sight specific a vyjadřuje jak rozmanitost pohledů a přístupů k tématům, tak jedno ze zaměření letošního programu - site-specific projekce a diskuze jako alternativní formu filmové distribuce a podporu dialogu mezi tvůrci a diváky.

V nabídce letošního KineDoku nechybí festivalové hity

Během minulého roku proběhl pilotní ročník projektu KineDok, spočívajícího v projekcích autorských dokumentů na netradičních místech v pěti zemích. Letos představí KineDok dalších 15 autorských dokumentů včetně oceňovaných festivalových hitů a nabídne možnost site-specific promítání v různých alternativních prostorách, ale také na East Doc Platform.

10. března od 20:30 ve Vinohradském pivovaru se uskuteční slavnostní projekce polského dokumentu 6 degrees. Snímek je inspirován teorií sociálního psychologa Stanleyho Milgrama Šest stupňů odloučení, která předpokládá, že každý člověk je s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti sobě navzájem známých lidí. Teorii se tvůrci filmu snaží dokázat formou road movie sledující vztahovou síť varšavské punk-rockerky Martyny a mexického farmáře Antonia.

Pro dokumentární fajnšmekry

Příznivci dokumentárního žánru by si na letošní East Doc Platform neměli nechat ujít vystoupení celé řady světových odborníků. Britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner nechá diváky nahlédnout do zákulisí vzniku filmu Ruský datel, který vyhrál hlavní cenu poroty na festivalu Sundance. Švédská teorie lásky režiséra Erika Gandiniho, který se proslavil především oceňovaným snímkem Videocracy o morálním rozkladu v Itálii za vlády Silvia Berlusconiho, seznámí návštěvníky se základy své umělecké tvorby a režisérského řemesla. Oba zmíněné snímky budou k vidění na festivalu Jeden svět.

Součástí East Doc Platform bude také prezentace Připravované české dokumenty s potenciálem mezinárodní distribuce. Připravované snímky představí samotní tvůrci včetně např. režiséra Lukáše Kokeše, který se ve svém stylizovaném dokumentu Nic jako dřív snaží proniknout do světa současných teenagerů v prostoru geografické a sociální periferie uprostřed Evropy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Institut Cervantes

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!