Nová sezona v Divadle X10: Jeden národ, jedno pivo

Nová sezona v Divadle X10: Jeden národ, jedno pivo

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Do své třetí sezony vstupuje strašnické Divadlo X10. V rámci dlouhodobé koncepce chce diváky konfrontovat s tématy současnými i kontroverzními, a zároveň být stále místem otevřeným, komunikujícím a živým.

V první polovině sezony tak budou mít premiéry tři hry, jež spojuje válečná tematika. Zároveň je Divadlo X10 pořadatelem sousedských slavností a festivalů, oživuje ulice Prahy 10 odvážnými site specific projekty a nezapomíná ani na děti.

Válečná témata ve strašnickém Divadle X10

První polovinu letošní sezony se bude strašnické Divadlo X10 zabývat tématy souvisejícími s válečnými a nedemokratickými zkušenostmi střední Evropy. Nejprve to bude postdramatická reflexe strachu, hospodských tlachů a agresivity s jednoznačným názvem Válka, kterou v 80. letech 20. století napsal německý dramatik Rainald Goetz. Premiéra se uskuteční v říjnu v režii Jana Friče, který už s X10 několikrát spolupracoval.

Do jaké míry dnes rezonují válečné paralely se v listopadu přesvědčí také kmenová režisérka divadla Ewa Zembok nastudováním původně rozhlasové hry Wernera Fritsche Enigma Emmy Göring v hlavní roli s Jitkou Smutnou. Osud „první dámy třetí říše“ zkoumá otázku zodpovědnosti manželek předních nacistů, ale zároveň i těch dalších tisíců „nic netušících“ občanů hitlerovského Německa, kteří se také „ničím neprovinili“. 
 
Tváří v tvář dnešní situaci běženců, která vzbuzuje nenávist „slušných lidí“ se jedná o otázky povýtce žhavé.

Poslední premiérou v kalendářním roce 2015 bude původní hra Matěje Samce A zítra mě, lásko, opět pochovej, inspirovaná osudy Rivy Krieglové. Pozoruhodná osobnost české historie prožila tři zásadní střety s totalitními režimy – byla jedinou přeživší členkou ilegální odbojové skupiny kolem Julia Fučíka, po válce se provdala za předního českého politika Františka Kriegla a prožívala s ním období komunistické šikany poté, co nepodepsal moskevské protokoly, oba se následně stali jedněmi z prvních signatářů Charty 77. Režírovat bude Viktorie Čermáková, která s X10 rovněž pravidelně spolupracuje.

Divadlo X10 se tak vydává cestou reflexe současných problematických nálad ve společnosti prostřednictvím nalézání historických srovnání, která jsou mrazivě nelichotivá.

Slavnosti, festivaly i site specific projekty

Vstup do sezony bude ve Strašnickém divadle ve znamení festivalů a sousedských událostí. Repríz se dočkají repertoárové inscenace i oblíbené site specific projekty, kterými X10 rozžívá ulice Prahy 10. Sezonu zahájí první popremiérové uvedení novinky Redbull. Hru napsal exkluzivně pro X10 dramatik Egon L. Tobiáš, v režii Jana Friče hrají Natália Drabiščáková, Danka Marková, Vuk Čelebić, Hynek Chmelař, Šimon Krupa.

Další z novinek Divadla X10, ironická studie světa dnešních žen německé dramatičky Sibylle Berg A teď: Svět! v režii Ewy Zembok a dále pohádka Ukradený čas, se objeví na Divadelním festivalu Kutná Hora.

Interiérová verze site specific projektu Spodní proudy Jiřiny Haukové, která bude zároveň derniérou, proběhne ve Strašnickém divadle v rámci mezinárodního projektu Meeting The Oddysey v produkci společnosti ProFitArt. Ve Strašnicích se odehraje také další představení v rámci tohoto projektu – hostování brněnského Divadla Líšeň s inscenací Putin lyžuje.

Divadlo X10 bude s derniérou inscenace německé autorky a režisérky Vanessy Emde O mrtvých ptácích hostem plzeňského Dramacentra JOHAN, jehož program je pandánem k programu Mezinárodního festivalu Divadlo. Festivalovou atmosféru začátku sezony doplní účast na celopražské sousedské slavnosti Zažít město jinak, jejíž strašnickou zónu Divadlo X10 organizuje.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?