Dvě premiéry ve dvou týdnech: ve Východočeském divadle Pardubice mají herci napilno

Dvě premiéry ve dvou týdnech: ve Východočeském divadle Pardubice mají herci napilno

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Východočeské divadlo v Pardubicích uvede dramatizaci světoznámého románu Kejklíř z Lublinu, o týden později bude na jeho Malé scéně uveden biblický příběh Tučňáci na arše. Obě premiéry má na svědomí slovenský režisér Marián Pecko. Dvojnásobné přípravy nových nastudování vrcholí právě v těchto dnech.

Divákům se představí dílo nositele Nobelovy ceny 

Román Kejklíř z Lublinu, jenž je dílem nejslavnějšího židovského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Isaaca Bashevise Singera, pro pardubické divadlo připravila bývalá dramaturgyně divadla Jana Pithartová: „Singerův Kejklíř z Lublinu je vášnivé drama o hnacích silách života. O ošidnosti mezí, v nichž se pohybuje osobní svoboda. O nádheře snů, neodolatelnosti dravé touhy, neodčinitelnosti ublížení, neoblomnosti svědomí a síle odpuštění.“ 

Titulní postava Jaša Mazur, kterého ztvární Martin Mejzlík, je kejklíř povoláním i povahou.  „Text se jmenuje Kejklíř z Lublinu, což o něm dost napovídá. Jaša Mazur je komediant, člověk, který se předvádí, ukazuje triky, hraje si. Ta hra je velmi důležitá v celém jeho životě. Má několik žen, ale před nikým to neskrývá. Balancuje na hraně – přejde, nepřejde? Náš kejklíř nežongluje s míčky, žongluje s lidskými dušemi. Připoutal k sobě mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí. V životě každé z těchto postav je Jaša neustále přítomný. I na jevišti to bude stejně, všichni budou rovněž neustále přítomní. Herci to nemají příliš rádi a prosím, aby mi odpustili. Jsem však přesvědčený, že by to mělo fungovat,“ říká režisér Marián Pecko.

Scéna je z dílny Pavola Andraška, kostýmy navrhla Eva Farkašová, o choreografii se postaral režisér Marián Pecko a autorem hudby je Róbert Mankovecký. 

Představení Tučňáci na Arše potěší malé diváky

O týden později, v neděli 1. března se na Malé scéně ve dvoře mladému publiku poprvé představí komická bajka Ulricha Huba Tučňáci na arše.

Tři tučňáci jsou velcí kamarádi, i když se mezi sebou trochu perou a začínají se v zemi věčného ledu nudit. Do jejich poklidného života však nemilosrdně vtrhne nečekaná událost – blíží se potopa a s ní konec světa. Jak si s ní poradí? 

„Hra podává dětem biblickou látku a otázku víry s velkým nadhledem a vtipem. Sympatická trojice rošťáckých tučňáků, kteří při svém dobrodružství polemizují o existenci Boha, pobaví zaručeně nejen dětského diváka. Od svého prvního uvedení v roce 2006 byla tato úspěšná dětská komedie inscenována na mnoha scénách po celé Evropě, kniha podle ní se stala v Německu bestsellerem a v přípravě je také její filmová verze,“ láká na novou inscenaci dramaturg Zdeněk Janál.

V úsměvném i poučném příběhu jsou obsazení Veronika Macková, Jana Ondrušková, Petr Borovec a Ladislav Špiner. Výpravu si vymyslel sám režisér Marián Pecko a hudbu složil Róbert Mankovecký.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!