Na Festival krátkých filmů míří Beastie boys, Xavier Dolan i surrealistický horor nejmladšího českého režiséra

Na Festival krátkých filmů míří Beastie boys, Xavier Dolan i surrealistický horor nejmladšího českého režiséra

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Surrealistický horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Xavierem Dolanem či ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed díky novým režisérským talentům. Devět sekcí zahrnuje například výběr čtrnácti filmů Prague Short Revisited, které patří k tomu nejoblíbenějšímu, co kdy festival promítal.

Vidět můžete třeba fiktivní dokument o účinku kolotočů na lidský mozek Projekt centrifugace mozku, „dvojnickou“ komedii s Bobem Geldofem Já jsem Bob nebo oscarový rozverný muzikál o lásce mezi Izraelcem a Palestinkou West Bank Story. Perličkou, nejen vizuální, je sekce Homage to Homeboy, která nabízí jedinečnou možnost setkání s kapelou Beastie Boys.  10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha se koná od 15. do 18. ledna v kině Světozor.

„Mezinárodní soutěž letos představí 16 filmů ze čtrnácti zemí. Za zmínku stojí například severský film Ano, milujeme, režiséra, který předloni získal na Festivalu krátkých filmů Cenu diváků a studentského Oscara či jedna nestandardní zkouška pubertálních sboristek s názvem Tak vzdálené. Režijní debut herečky Monii Chokri Naprosto úžasná potom sestříhal Xavier Dolan. Monia je další herečka, jejíž slibný režijní debut festival uvádí. Snad bude stejně úspěšný třeba jako krátký film Natalie Portman s názvem Eve, který jsme kdysi také promítali,“ říká Karel Spěšný, programový ředitel festivalu.

„Skrytý za vymyšlenou identitou podivínského švýcarského filmaře Nathaniela Hörnblowéra, režíroval zakládající člen Beastie Boys, Adam Yauch, mnoho jejich videoklipů. Sekce Homage to Homeboy uvede program jeho ambiciózních komických videí a krátkých filmů. Tento program sestavila po Yauchově smrti v roce 2012 kurátorka jednoho z největších festivalů krátkých filmů na světě, Kurzfilmtage Wintherthur, Laura Walde. Homage to Homeboy byla uvedena na mnoha mezinárodních festivalech, a my máme ohromnou radost, že tento program můžeme letos promítat i my,“ doplnil Spěšný.

Nejlepší krátké české filmy za uplynulé půlstoletí připomene sekce České nebe, v níž se představí Jan Němec, Jan Švankmajer, Jan Svěrák, Michaela Pavlátová, Tomáš Vorel, Ivan Zachariáš, Martin Krejčí a Jakub Kouřil. Diváci si tak znovu připomenou například Němcovo mrazivé Sousto, „bollywoodský“ zábavný muzikál Ivana Zachariáše s názvem Mulit či metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu ve Švankmajerově režii. Nová česká krev poté rozproudí sekci České filmy. Nejmladším tvůrcem historie festivalu je čtrnáctiletý školák Jan-Karel Pavlík, jehož surrealistický krátký film Vycpaná duše si přivezl cenu za Nejlepší cizojazyčný horor z Mezinárodního studentského filmového festivalu v Hollywoodu.

Noční show hororových filmů Brutal Relax Show bude zaživa porcovat moderátorka Simona Babčáková. Filmové zážitky pro ty, kdo nepotřebují příběhy, ale baví je žasnout, připravil festival již tradiční sekci Labo.

Peter Sellers hrál v roce 1957 postavu Hectora Dimwittieho hned ve třech krátkých komediích produkce Park Lane Films – Obchodníkova nouze, Klady nespavosti a Nachlazení. Právě tyto komedie mu otevřely cestu k ikonickým rolím ve filmech Růžový panter nebo Dr. Divnovláska. Skoro 50 let však Obchodníkovu nouzi a Klady nespavosti nikdo neviděl! V roce 1997 je při vyklízení budovy studia Park Lane Films náhodou objevil Robert Farrow. „Našel jsem 21 plechovek s filmy, které jsem chtěl později vyhodit. Pak jsem si ale všiml, že jsou mezi nimi i dva kousky s Peterem Sellersem včetně negativů i vystřižených scén,“ řekl Farrow. Filmy pak odevzdal lidem z filmového festivalu v Southend-on-Sea, kteří je v roce 2014 digitálně zrestaurovali a poprvé ukázali světu. Teď je exkluzivně uvidí i diváci Festivalu krátkých filmů.

Kdo fundovanější by měl vybírat filmový program pro děti než jiné děti? Krátké filmy pro děti o akrobatických skocích žiraf či modrém tapírovi se budou promítat v rámci sekce Prague Short dětem. Místo konání je v sobotu 17. ledna v Biu Oko a v neděli 18. ledna v kině Aera. Začínáme vždy v 15 hodin.

Pro diváky s platnou vstupenkou chystá oficiální vůz festivalu MINI stylový odvoz od kina Světozor na divákem vybrané místo v Praze. MINI Shuttle bude možné zarezervovat online prostřednictvím mobilního telefonu na www.budmini.cz.   

Festival krátkých filmů Praha se koná v kině Světozor, od 15. do 18. ledna 2015. Podrobný program i další informace budou postupně zveřejňovány na oficiálním webu Festivalu krátkých filmů Praha: www.pragueshorts.com a na https://www.facebook.com/Pragueshorts

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!