VerteDance se po úspěchu v New Yorku vrací opět do domovského Divadla Archa

VerteDance se po úspěchu v New Yorku vrací opět do domovského Divadla Archa

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Taneční soubor VerTeDance uvedl v sobotu 11. ledna v rámci české přehlídky na mezinárodním veletrhu scénických umění APAP v New Yorku své představení Simulante Bande. Ve zcela zaplněném sále České národní budovy na Manhattanu sklidili VerteDance velký zájem a vřelé přijetí divadelních profesionálů.
 
Odvaha performerek, které se i přes svůj fyzický handicap vrhají do tanečního dobrodružství, v americkém kontextu velice silně rezonovala. Jakoby si americké publikum dokázalo propojit svůj pověstný „americký sen“ se situacemi, které se na scéně v představení Simulante Bande odehrávají. Mnoho diváků po představení vyjádřilo svůj úžas nad tím, jak nečekaně a krásně se světy zdravých a handicapovaných v tomto představení propojily“, říká za VerteDance Karolína Hejnová.

Diváci ocenili také vynalézavou hudbu k představení v podání akusticko-elektronického dua DVA. Kapela DVA není v USA neznámá. Absolvovala zde již několik koncertních turné. Známá je i díky soundtracku k počítačové hře Botanicula, který získal prestižní cenu Best Story/ World Design. V únoru 2014 vydávají DVA dokonce novou desku u předního amerického labelu Northern Spy s názvem Nipomo.

„Simulante Bande udělali velmi důležitý první krok. Na základě ohlasu věřím, že se inscenace do Spojených států ještě vrátí“ řekl ředitel divadla Archa Ondřej Hrab.

Simulante Bande se na svou domovskou základnu v Divadle Archa vrací dnes večer 17.1. ve 20.00.

Inscenace Simulante Bande vznikla v Divadle Archa v rámci rezidentury Archa.lab. VerTeDance v ní zkoumají neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů. Své často neviditelné limity přetavily netanečnice Alena Jančíková a Zuzana Pitterová do neuvěřitelných výkonů, ve kterých jim „asistují“ profesionální tanečníci Helena Arenbergerová (alternovaná Veronikou Kotlíkovou) a Petr Opavský.

Úspěšná choreografie, která v loňském roce získala Cenu diváků na festivalu Česká taneční platforma, a Cenu Divadelních novin za nejlepší taneční inscenaci, je pravidelně uváděna v Divadle Archa. Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová vedou pod hlavičkou Archa.lab stejnojmenný pohybový ateliér pro handicapované a zdravé tanečníky.

VerTeDance patří k vůdčím souborům na české taneční scéně. Uskupení tvoří tanečnice
a choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová (Tanečnice roku 2010) a světelný designér Pavel Kotlík. VerTeDance za deset let existence vytvořili 17 projektů a získaly mnohá ocenění. Jsou jedinou českou skupinou, která získala dvakrát nejprestižnější ocenění v oblasti současného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2005 (Tichomluva) a 2012 (Kolik váží vaše touha?). V roce 2013 získala Cenu Divadelních novin za Simulante Bande.

Další reprízy v Divadle Archa: 14.2., 12.3., 16.4., 14.5., 18.6. 201414.2., 20.00
12.3., 20.00
16.4., 20.00
14.5., 18.00
18.6., 20.0014.2., 20.00
12.3., 20.00
16.4., 20.00
14.5., 18.00
18.6., 20.00

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Archa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!