Divadlo Na Fidlovačce uvede těsně před Vánocemi novou hru Alana Balla - Pět ve stejných šatech

Divadlo Na Fidlovačce uvede těsně před Vánocemi novou hru Alana Balla - Pět ve stejných šatech

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pražské   nuselské  Divadlo Na Fidlovačce uvede na své komorní scéně 19. prosince 2013 českou premiéru hry amerického scénáristy režiséra a producenta, mj. držitele Oscara a Zlatého globu za scénář k filmu Americká krása, Alana Balla.

Hořko-sladkou komedii PĚT VE STEJNÝCH ŠATECH připravuje pro Komorní Fidlovačku režisér Jan Jirků. Do rolí  družiček  obsadil  stálice  souboru Divadla Na Fidlovačce – Sandru Pogodovou, Marii Doležalovou a Martinu Šťastnou, které doplnil o dvě nové tváře – Anetu Krejčíkovou a Terezu Martinkovou. „Pět ve stejných šatech ale nemá výhradně ženské obsazení. Dost zásadní je zde postava muže, u kterého s napětím sledujeme, jak dokáže svojí přítomností během chvíle obrátit život jedné z družiček vzhůru nohama,“ dodává dramaturgyně Adéla Šotolová. V jediné mužské roli, svatebního ceremoniáře, se představí Petr Batěk.

Hra je vystavěna na fenoménu zvyku oblékat všechny svatební družičky do úplně stejných šatů. Tento zvyk je rozšířený především v Americe, odkud se v poslední době rozšiřuje i k nám. „Tradice vzešla z pradávného pohanského zvyku, kdy se družičky oblékaly do velmi podobných šatů jako nevěsta, aby spletly zlé duchy a přejaly tak zlé síly na sebe. V dnešní době jsou stejné šaty družiček už jen součástí stejnobarevné svatební dekorace,“ uvádí na vysvětlenou dramaturgyně a autorka překladu.

Komedie PĚT VE STEJNÝCH ŠATECH se odehrává v ložnici nevěstina domu, zatímco venku probíhá honosná svatební oslava. Do ložnice se postupně trousí pět družiček, nedobrovolně oblečených do stejných šatů, aby se tu ukryly a nemusely se účastnit svatebního veselí. A ačkoliv to zpočátku vypadá, že mají společné jen dvě věci – kýčovité šaty a to, že z duše nenávidí nevěstu – postupně se začínají díky svým tragikomickým životním trápením sbližovat.  Ze škodolibé zábavy – bojkotovat probíhající veselku – postupně vzniká neskutečně zábavný hořkosladký soukromý happening.

Tentýž inscenační tým je podepsán pod úspěšnými  inscenacemi Divadla Na Fidlovačce – Tři holky jako květ (premiéra na scéně Komorní Fidlovačky se odehrála v září 2011 a brzy se dočká již 100. reprízy) a Babička (premiéra proběhla v březnu 2013 na scéně Divadla Na Fidlovačce). 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Komorní Fidlovačka

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!